31 gebruikers online - Laatste update op 23/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

3D TV : bril, prijzen, programma’s en adviezen !

28/06/2010 - Grégoire Bourguignon - Edit 20/01/2011 - 8180 keer gezien

Waar staan we vandaag op het gebied van 3D-televisie ? Wat is deze nieuwe technologie ? Mode of een ware revolutie ?

3D, met of zonder bril ?

Lunettes

Als u ooit al eens een 3D-televisie hebt getest, dan heeft u het waarschijnlijk al opgemerkt : om 3D-televisie te bekijken, heb je een speciale 3D-bril nodig met zware, onelegante monturen. De brillen blijven vooralsnog een rem... Momenteel werkt men evenwel aan 3D-televisie zonder bril, maar wellicht moeten we nog enkele jaren wachten om 3D-televisie te bekijken zonder bril. Op enkele kleine schermen (Smartphones of GSM’s) kan je wel al 3D kijken zonder bril, maar op schermen die groter zijn dan enkele centimeters heb je nog steeds een bril nodig.

Momenteel kan je dus niet zonder 3D-bril als je naar 3D-televisie wilt kijken. De meeste constructeurs werken met een Blu-raysignaal. Om op een eenvoudige manier 3D-beelden weer te geven, zijn de brillen voorzien van een sluiter met hoge precisie, die heldere beelden stuurt naar ieder oog, alsmede van een infrarode ontvanger. De brilglazen zijn eigenlijk twee mini LCD-schermen, die afwisselend 100 keer per seconde donker worden. Maar om goed te functioneren, moeten de brillen goed verlicht en opgeladen zijn ! Eenmaal ze aan worden gezet, komen ze via infrarood in contact met het 3D-scherm ; dat is niet altijd even praktisch. Zo moet je bijvoorbeeld steeds uit een bepaalde hoek en van op een bepaalde afstand naar de televisie kijken. (max 4 meter voor Panasonic, 6 meter bij Samsung). Om een perfect signaal van de televisie te ontvangen, mag er geen interferentie zijn tussen de bril en de televisie. Dat kan enkele problemen met zich meebrengen. Zo kan een object of een lichtbron interferentie creëren. Om gebruik te maken van 3D-televisie in perfecte omstandigheden, is het aangeraden om in een donkere ruimte niet te ver van het toestel te gaan zitten.

Een revolutie ?

In tegenstelling tot de evolutie van Standard Definition (SD) naar High Definition(HD), wil de 3D-televisie de goede oude 2D-televisie niet vervangen. 3D-televisie is zonder meer een luxeproduct, een formule van de entertainmentindustrie dat slechts tot zijn recht komt voor een bepaald soort programma’s. Denk bijvoorbeeld aan sport, animatiefilms of grote evenementen zoals concerten. Kortom, 3D-televisie is niet gepast voor alle programma’s en biedt geen meerwaarde aan heruitzendingen. Een volledige 3D-zender is momenteel dan ook een puur Science Fictionidee. 3D-programma’s vormen momenteel nog een grote uitzondering. Beeld je dus niet in dat je uren voor de televisie met een 3D-bril kunt liggen. Meer dan 7 of 8 uren na elkaar naar 3D-televisie heeft bovendien enkele belangrijke psychologische en sociale neveneffecten.

Tom 3D

Schadelijke gevolgen van 3D

Laat uw kinderen nooit de hele dag naar Cartoon Network in 3D kijken : de effecten zouden desastreus zijn (en nog slechter dan in 2D). Naar 3D-televisie kijken vraagt een aanzienlijke inspanning voor de ogen en voor de hersenen. Om deze problemen op te vangen, moet de technologie zich nog verbeteren. Vooral de technieken van ontvangst en weergave moeten beter aangepast worden aan 3D-televisie. Zowel in de cinema als op de televisie zal je je niet zelden vermoeid voelen of hoofdpijn krijgen door naar 3D-televisie te kijken.

Bovendien lijdt 5 à 10 % van de bevolking aan stereo blindheid ; zij zijn dus ongevoelig voor het stereoscopische effect van 3D-televisies. Ondanks het dragen van een 3D-bril hebben zij geen dieptezicht. Test dus zeker of je wel degelijk gevoelig bent voor een 3D-televisie, alvorens je er een aanschaft.

Moet je een nieuwe 3D-televisie aanschaffen ?

U heeft zich nog maar pas een HD-televisie aangeschaft en u zou nu alweer een nieuwe 3D-televisie moeten kopen ? Om te kunnen genieten van de 3D-inhoud van uw televisie, is dit een noodzakelijke aankoop. Al kan je de zaken natuurlijk op een andere manier bekijken. 3D-televisies zorgen niet enkel voor de weergave van enkele programma’s in 3D-dimensie, integendeel. 3D-televisies zijn bovenal erg goede producten, van een uitzonderlijke kwaliteit en uitgerust met opmerkelijke opties. Ze zijn erg groot en leveren toch een scherpe beeldkwaliteit. De kostprijs, die de 2000 € benadert, lijkt helemaal gerechtvaardigd. 3D is op deze televisies een optie zoals een andere. Met de brillen die bij de televisie geleverd worden kunt u op bepaalde momenten genieten van programma’s die speciaal voor 3D-televisie ontworpen zijn. De overige programma’s kunt u vervolgens zonder bril bekijken, nog altijd aan een uitstekende HD-kwaliteit.

Enkele opmerkelijke opties van de 3D-televisie : de mogelijkheid om je via WiFi met het internet te verbinden, om te communiceren via Skype aan zeer hoge definitie (Panasonic) en de mogelijkheid om 3D-kwaliteit te simuleren aan 2D-programma’s (Samsung). Met deze laatste optie kunr u de 3D-bril opzetten om naar normale programma’s te kijken - de televisie creëert zelf de 3D-omgeving. Hoewel deze technologie duidelijk nog niet op punt staat, blijft het een verbazende optie. De overdracht van 2D naar 3D-kwaliteit vraagt een andere golflengte. Zo werken er meer dan 500 personen al enkele maanden aan de conversie van de Star Wars saga van 2D naar 3D.

Fonctionalite tv

Sinds april 2010 verkopen Samsung, Panasonic, Sony, LG en Philips 3D-televisies. Sharp en Toshiba volgden vanaf september. Op het einde van het jaar zouden 3D-televisies al goed moeten zijn voor 10 % van de televisieverkoop.

De 3D-aanbiedingen van Belgische operatoren

Belgacom

In mei 2010 was Belgacom de eerste operator die 3D-televisie introduceerde in België. Met behulp van extra 3D-camera’s filmde Belgacom de voetbalmatch tussen Anderlecht en Sint-Truiden. Een schot in de roos : Belgacom bewees hiermee dat het klaar was om te filmen en uit te zenden in 3D-kwaliteit. Hiervoor heb je niet alleen nieuwe camera’s nodig, maar moet je ook de hele manier van filmen en weergave heruitvinden. Belgacomklanten kunnen dus 3D ontvangen via hun huidige decoder. Belgacom is bovendien klaar om video op aanvraag te verzorgen in 3D. Wordt ongetwijfeld vervolgd in de volgende maanden !

BelgacomTV 2

Numéricable

De Brusselse kabeloperator heeft reeds goede vorderingen gemaakt op vlak van 3D-televisie. Door een downloadsnelheid van 100 Mbps aan al haar klanten aan te bieden, beschikt Numericable over een enorm voordeel om 3D-inhoud te verspreiden. Vanaf de herst van 2010, zal Numericable een 3D-aanbood aanbieden. Het betreft 3D van grote kwaliteit : 3D Native haalt een coderingsdebiet van minimaal 15 Mbps - dat is van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast zorgt de operator ook voor een 3D-aanbieding op aanvraag. Numéricable zal bovendien een maandabonnement aanbieden met toegang tot alle 3D-programam’s. Iedere maand wordt de 3D-inhoud vernieuwd en u zult dus toegang hebben toe nieuwe inhoud. Numericable zet hard in op het kwalitatieve aspect van zijn 3D-aanbieding en dat is op goede weg.

VOO

Door op 23 juni aan te kondigen dat ze ’s anderendaags een 3D-aanbod zouden aanbieden, zette VOO zijn concurrenten buitenspel. Op deze manier werd VOO de eerste Belgische operator die video op aanvraag in 3D aanbood. Het 3D-aanbod is momenteel evenwel erg beperkt : klanten met een 3D-televisie beschikken slechts over 4 films en 3 documentaires in 3D. De aanbieding is dus erg beperkt, maar het initiatief heeft zeker bestaansrecht !

Onze bevindingen

Onze bevindingen zijn erg geëvolueerd bij het doornemen van dit dossier. Vanaf het begin werden we werkelijk met verstomming geslagen door de aanbieding van deze technologie in onze contreien. Onze ontmoeting met Belgacom hebben we onze eerste stappen gezet in de wereld van 3D-televisie. Hoewel we versteld stonden van de 3D-effecten in stadions tijdens voetbalmatchen, waren we niet zo wild van het dragen van de 3D-brillen. We kunnen ons nog niet goed inbeelden dat we gedurende 90 minuten met een bril op de neus moeten zitten. Op deze manier kunnen we geen andere dingen doen terwijl we naar de match kijken. De brillen zijn bovendien onpraktisch, zwaar en ze moeten opgeladen worden.

Na onze ontmoetingen en onze tests zijn we ons ervan bewust geworden hoe we deze technologie moeten benaderen. 3D-televisie is namelijk niet geschikt voor constant gebruik. Naar een programma kijken in 3D-kwaliteit blijft een waar spektakel ; 3D moet een feest blijven. We hebben heel wat 3D-apparaten getest, niet enkel eenvoudige apparaten met 3D-uitrusting, maar ook toestellen van grote kwaliteit met geniale opties. 3D-televisie bevindt zich nu nog maar in een eerste stadium, maar het is duidelijk een technologie van de toekomst die zonder meer bij de dromen van onze kinderen aansluit !
Bekijk alle pakketten van Belgacom op de Astel-webpagina van Belgacom.

Bekijk alle pakketten van Voo op de Astel-webpagina van VOO.

Bekijk alle pakketten van Numéricable op de Astel-webpagina van Numericable.

Kies het pakket dat het beste aansluit op al uw benodigdheden op [de simulator van alle pakketten https://www.astel.be/nl/comparateur].

Of discussieer mee over dit onderwerp op het forum


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.