140 gebruikers online - Laatste update op 23/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

4G In Brussel dankzij Proximus

11/02/2014 - KDR - Edit 21/02/2014 - 3374 keer gezien

De "4G te Brussel" saga nadert het einde : binnen een paar uur zal Proximus de eerste operator die het 4G netwerk uitrolt in België

Op een (regenachtige) ochtend

Een uitnodiging voor de persconferentie hadden we reeds verkregen, maar daarin verwees Proximus vaag naar "Brussel", en "4G voor iedereen".

Echter kwamen we plots, vlakbij het hoofdkantoor van Astel, volgende affiche tegen

Proximus4GBXL

Aanpassing van de stralingsnormen

In maart van dit jaar past het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de strenge stralingsnorm aan. Deze gaat verhoogt worden van 3V/meter naar 6V/meter (het europese gemiddelde ligt op 36V/meter, nvdr). Door deze aanpassing kan Proximus wel het 4G netwerk uitrollen in Brussel. "De nieuwe norm blijft één van de meest beschermende normen op vlak van straling" volgens Brussels Minister voor Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "De Brusselse bevolking kan dankzij deze versoepeling toch gebruik maken van 4G, maar blijft tegelijk wel beschermd tegen zogenaamde overbestraling".

5067

Welkom thuis, 4G !

Maar daar heeft men echter niet op gewacht : vandaag reeds zijn enkele tientallen 4G antennes geactiveerd, waardoor vandaag reeds 20% van de Brusselse bevolking vandaag het langverwachte 4G icoontje op zijn GSM kan zien. "Voor een optimale uitrol van het netwerk zal het vergunningsbeleid van het Brussels Gewest een belangrijke factor zijn" aldus het Proximus persbericht. Eind 2015 ten laatste zou geheel Brussel supersnel kunnen mobiel surfen dankzij 4G. Aangezien het Brussels Hoofdstedelijk gewest meer dan 1.1 miljoen inwoners telt en 25% van het dataverkeer op het Proximus netwerk afkomstig is uit de regio Brussel, kunnen we alleen maar hopen dat de bestaande antennesites sneller worden omgezet naar 4G sites.

5074

4G voor iedereen

"4G voor iedereen", waar we reeds eerder over berichten, heeft dus in één klap enkele honderdduizenden potentiële klanten erbij. Sinds enkele weken is 4G immers geen optie meer, maar is de toegang tot 4G open voor alle klanten zonder extra kosten : Proximus of Belgacomklanten, residentiële of professionele klanten, met een prepaid kaart of abonnement, met of zonder pack : iedereen kan surfen via het eerste 4G netwerk in België dat inmiddels een bereik heeft van 50% van de bevolking en beschikbaar is in 279 gemeenten en steden. Op het kaartje hieronder zie je de Brusselse gebieden waar 4G reeds actief is vanaf vandaag (ingekleurd in het roze).

4G Bxl 11.02.2014

Cijfermateriaal

Proximus gaf in de voorstelling ook een uiteenzetting over het huidige netwerk. Volgens een studie die gebasseerd is op Q4 van 2013 (in 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) zou Proximus aan kop staat met een "indoor coverage" op 3G vlak van 96.7%, Mobistar een eervolle tweede plaats heeft met 93.3%, en BASE ten slotte 87.8%. Ook in de snelheid om een bestand te ontvangen (op 3G) merken we dezelfde volgorde terug : Proximus op kop met 6.5MBit, Mobistar op de tweede plaats met 4.1MBit en tot slot Base met 4.3MBit. In het Brusselse zouden er nu eeen 250 antennesites zijn, waarvan 20% (een 30-tal dus) nu dus uitgerust is met 4G. Voorlopig is de roll-out op de 1800MHz frequentie met een bandbreedte van 10MHz. Deze kan later opgetrokken worden naar 15MHz. Een kleine test aan de voet van het Atomium deze middag leverde ons overigen een erg nette 4G snelheid op : 57Mbit in downloadsnelheid en 20Mbit in uploadsnelheid !

5076

Bestel nu uw Proximus of Belgacom abonnement bij Astel.be !


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.