22 gebruikers online - Laatste update op 23/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

4G-netwerk in 2012 in België ?

8/02/2011 - Grégoire Bourguignon - Edit 17/03/2011 - 6216 keer gezien

De veiling voor de toekenning van de vier 4G-licenties begint in oktober 2011. Verwacht wordt dat het 4G-netwerk vanaf 2012 operationeel is in België.

Een vierde operator op het 3G-netwerk

Voor er wordt overgegaan tot de veiling van het 4G-netwerk in de zeer beladen agenda van de operatoren en van regulator BIPT, staat er eerst nog de veiling van een 3G-netwerk voor een vierde operator op de agenda.

Sinds 2001 hebben Proximus, Mobistar en Base een 3G-licentie. Tien jaar later begint nu eindelijk de veiling voor de vierde licentie van het 3G-netwerk.

In 2011 zou er dus een vierde GSM-netwerk in België moeten worden geopend. Op deze manier hoopt het BIPT een nieuwe dynamiek te creëren op de Belgische telecommarkt. Tussen de mogelijke kandidaten denken we natuurlijk aan kabeloperatoren Telenet en VOO, die deze licentie wel eens zouden kunnen delen. Maar ook grote buitenlandse groepen zoals China Mobile, Vodafone of Vivendi zouden geïnteresseerd kunnen zijn. We praten er binnen enkele maanden opnieuw over !

Belgique

Het volgende 4G-netwerk in België

Het BIPT maakte eensklaps ook bekend dat ze overgaat tot de veiling van de licenties voor het 4G-netwerk. Volgens dagblad De Tijd begint men midden oktober 2011 met deze veiling.

Onder de kandidaten bevinden zich uiteraard Proximus, Mobistar en Base. Ook hier worden VOO en Telenet genoemd. Maar voor de 4G-licentie zal de concurrentie groot zijn, want de Chinese telecomgigant China Mobile (584 miljoen abonnees !) zou ook interesse vertonen. Door deze nieuwe technologie te testen, willen de Chinezen de eerste passen op de Europese markt zetten.

Proximus installeert al 4G-antennes

Hoewel de veiling nog niet heeft plaatsgevonden, is Proximus 150Proximus zelfs al klaar om 4G te lanceren. Sinds augustus 2010 vernieuwde deze operator haar netwerk. Alle antennes van Nokia werden ondertussen vervangen door de krachtigere en recentere uitrusting van Huawei. Deze nieuwe antennes zijn compatibel met nieuwe technologieën zoals HSPA+ (3G++) en LTE Advanced (4G).

Volgens de informatie waarover wij beschikken, is 50% van de Belgische bevolking reeds bedekt door het 4G-netwerk van Proximus. Proximus moet met andere woorden enkel zijn centrale en zijn 4G-netwerk aanschakelen. We mogen er dus van uitgaan dat alle klanten van Proximus van 4G kunnen genieten in 2012.

KleinastelTer herinnering, 3G++ laat downloadsnelheden toe tot en met 56 Mbps (tegenover 14,4 Mbps voor 3G+) en 22 Mbps upload, terwijl 4G snelheden toelaat van maximaal 84 Mbps.

Doe mee aan de discussie op ons forum.


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.