83 gebruikers online - Laatste update op 22/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Belgacom lanceert videospelen in live streaming via OnLive

22/09/2010 - Grégoire Bourguignon - Edit 27/10/2010 - 3293 keer gezien

In de nabije toekomst heb je misschien geen spelconsole meer nodig om spelletjes te spelen op je computer. Met OnLive kan je rechtstreeks op het internet de nieuwste commerciële games spelen.

4000

In streaming spelen : wanneer fictie realiteit wordt

Totnogtoe was er één basisregel in de videospelenindustrie : de inhoud wordt gelezen en geïnterpreteerd door de console van de gebruiker. Deze formule geldt echter niet langer. Dit heet Cloud Gaming. Op geen enkel moment wordt het spel geïnstalleerd of opgeslagen op uw computer of op iets anders. Alle instructies (bewegen, springen, schieten, ...) worden naar een centrale server gestuurd. Deze stuurt eensklaps het beeld op uw scherm en het geluid dat u op uw boxen hoort door. Als gamer heb je voortaan geen enkele specifieke materiële configuratie nodig (vb 3D-kaart) maar enkel een scherm en een internetverbinding. Het PC op het computerscherm dienst slechts om de videostroom te ontvangen en te decoderen.

Aan dergelijke projecten wordt al meerdere jaren gewerkt, maar totnogtoe steeds zonder veel succes. Het enige platform dat vooruitgang heeft geboekt, is OnLive. Aan deze technologie wordt al acht jaar gewerkt in Silicon Valley ! In 2010 werden de eerste testen van OnLive gelanceerd bij particulieren in de VS. De eerste indrukken zijn zeer overtuigend maar wat is er precies van aan ?

OnLive

Hoewel ze nog steeds volop getest wordt, werkt de technologie van OnLive reeds perfect, dat hebben we kunnen vaststellen. We hebben eveneens kunnen vaststellen dat de technologie van OnLive door vele verschillende technologieën ondersteund wordt, PC, MAC, PC (via een kleine zwarte doos, de MicroConsole), maar ook op een tablet of Smartphone via een kleine applicatie. Op die manier kan je de eerste levels van een game op TV spelen, daarna het spel opslaan, en daarna verderspelen op draagbare computer op het bureau. Het grote voordeel van een platform zoals Online is dat dezelfde ontwikkelingskit door alle software ondersteund wordt. De videospelen moeten niet langer apart geprogrammeerd worden voor de verschillende consoles. Wanneer je een spel afsluit op één console, is het via OnLive direct beschikbaar op een andere console (PC, MAC, TV en smartphones). Wat meer is : het platform past zich automatisch aan aan het spel dat je speelt. Om op een Tablet te spelen heb je een 2 Mbps-verbinding nodig. De minimaal vereiste bandbreedte om te spelen op een draagbare PC is 3 Mbps. Om een videospel te spelen op een grote televisie, heb je een debiet van minimum 5 Mbps nodig.

Onlive

27 spelen zijn reeds beschikbaar op het OnLive platform. Er werden heel akkoorden gesloten met producenten van videogames en dit aantal zou nog heel snel moeten stijgen. Momenteel kan je onder andere Mafia II, Assassin’s Creed 2 of de laatste Prince of Persia online spelen.

Ook het spelniveau en de reactiviteit is indrukwekkend. We hebben eenvoudigweg de indruk dat we op een console van de laatste generatie spelen. We moeten evenwel toegeven dat, bijvoorbeeld voor eenzelfde spel van Mafia II, de beelden van iets mindere kwaliteit zijn dan hun tegenhanger op PlayStation III of op XBoX 360.

OnLive via Belgacom : hoe zal zich dit presenteren ?

Belgacom heeft een exclusiviteitscontact afgesloten met OnLive voor een periode van 3 jaar. De servers van OnLive werden in Brussel geïnstalleerd en zouden een bereik moeten hebben in heel West-Europa.

OnliveBGC

Vijf jaar na de lancering van Belgacom TV, komt Belgacom dus met een entertainmentplatform op de proppen : OnLive. Pas in de loop van 2011 kunnen klanten van Belgacom zich op grote schaal inschrijven op OnLive. Enkele gelukkigen kunnen nieuwe platform wel al testen.

De mening van Astel

Voortaan is het mogelijk om videogames te spelen op om het even welk platform. Het enige wat men nodig heeft, is een scherm en een internetverbinding. Met de komst van OnLive kent de videogamesmarkt een hele revolutie. Veel gamers zullen hun manier van gamen in de toekomst aanpassen. Belgacom heeft dit goed begrepen door te investeren in de firma OnLive en door een exclusiviteitscontract te onderteken voor België voor een periode van 3 jaar. Zullen de "hardcore gamers" de gamepads van hun favoriete consoles laten vallen voor het systeem van OnLive ? Dat valt nog te bezien ! En als het systeem bestemd is voor occasionele spelers, zijn zij dan bereid om te betalen om te spelen via Belgacom en OnLive ?

4001

Dan blijft er nog één vraag over : het prijskaartje. OnLive blijft geen gratis dienst. In de VS kost een abonnement op OnLive 14,95 $. De toegang tot complete spelen is hier niet bij inbegrepen ; deze moeten worden aangekocht of apart gehuurd worden. Mogelijk is de rekening hierdoor te gepeperd om occasionele gamers aan te trekken. Tenzij Belgacom natuurlijk de prijzen kan drukken, natuurlijk.


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.