196 gebruikers online - Laatste update op 22/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Belgacom neemt The Phone House België over

18/04/2011 - Astel Team - 6219 keer gezien

Belgacom koopt de 114 winkels van The Phone House België over. Deze overname doet heel wat vragen rijzen. Op termijn betekent dit dus een multi-operatorverkooppunt minder.

Op vrijdag 15 april, om 13u, maakte Belgacom het nieuws bekend. De redacties en de werknemers van The Phone House hoorden op dat moment dat Belgacom The Phone House België overneemt. De operator koopt de activiteiten en 114 winkels van The Phone House, en dit voor het bedrag van 22 miljoen euro.

DidierBellens

Onafhankelijkheid op het spel

De hoofdactiviteiten van The Phone House zijn hetzelfde als die van Astel. De firma verkoopt eveneens GSM’s en smartphones. Daarbuiten geven zij "Simple Impartial Advice" over verschillende operatoren (Belgacom, Proximus, Telenet, Mobistar, VOO, BASE en Allo RTL), en fungeren zij tevens als verkooppunt voor deze operatoren.

Logo thephonehouse

Tot nu toe dan toch. The Phone House kan zich dan wel voorstellen als verkooppunt van de grootste Belgische providers, door de aankoop door Belgacom staat die hele onpartijdigheid op het spel.

"The Phone House België zal de producten voice en internet van de multi-operators blijven voorstellen op dezelfde manier. De klanten zullen dus kunnen blijven genieten van de huidige producten en diensten." Zo klinkt het bij Belgacom. Hoewel de provider dit communiceert, is het moeilijk voor te stellen dat The Phone House op lange termijn andere operatoren dan Proximus en Belgacom zal verkopen.

Dezelfde twijfel is er ook over de keuze van de smartphonemodellen die ze zullen verkopen in hun winkelketens. Belgacom commercialiseert namelijk de smartphones van zijn "Proximus Collection". Is het dan wel wenselijk dat The Phone House doorgaat met het verkopen van alle GSM-modellen en -merken ? Niets is echter minder zeker.

De transactie

Belgacom moest 22 miljoen euro op tafel legen voor deze keten van 114 winkels. Maar ook hierover rijzen vragen. Dat bedrag, gedeeld door 114, is slechts 193.000 € per winkel. Dat is heel goedkoop, gezien de uitzonderlijke locaties van de winkels !

Zelfs indien men weet dat de TPH groep sinds 6 jaar elk jaar in het rood staat in België, is dit een zwak bedrag. Zou Belgacom tevens de schulden van The Phone House hebben overgenomen ? Wat in ieder geval zeker is, met deze aankoop lijkt Belgacom opnieuw een heel goede zaak te hebben gedaan.

De situatie voor de werknemers

Wat denken de 450 werknemers van The Phone House België van de overname ? Enkele uren na de aankondiging is de situatie nog erg onduidelijk voor de medewerkers van de keten. Voor enkelen is de overname ongetwijfeld goed nieuws, voor anderen blijft de onzekerheid sterk aanwezig. Wat in ieder geval zeker is, is dat de overname enkele grote wijzigingen met zich mee zal brengen.

Coworkers 10 0.gifWat zal er bijvoorbeeld gebeuren met de uithangborden van de winkels van The Phone House, die zich zo vaak op enkele meters bevinden van de Belgacomverkooppunten ?

Een vakbondsafgevaardigde wist ons eveneens te vertellen dat de naam "The Phone House" al 3 jaar eigendom is van Belgacom. Het is dus zeer waarschijnlijk dat Belgacom de naam en de uithangborden van The Phone House blijft gebruiken. Er zijn ook nog verschillende andere vragen. Zal The Phone House zijn hoofdzetel in Groot-Bijgaarden behouden, of zal die nu verhuizen naar de Belgacomtorens ?

Voor veel vragen tasten de werknemers van The Phone House nog volledig in het duister. Begin deze week zijn er verschillende vergaderingen, waarin de medewerkers meer te weten zullen komen.

De volgende stap van Belgacom

Belgacom2 Enkele maanden geleden kocht Telenet BelCompany op. Net hetzelfde verhaal was het bij Base, dat zich opwerpt als het uithangbord van Allo Telecom. Er is dus een ware tendens voor de operatoren om distributeurs aan de haak te slaan. De voordelen voor de providers dan ook zijn talrijk. Dit is namelijk een manier waarop ze het distributiecircuit op een zeer effectieve manier kunnen controleren.

Deze overname is een defensieve strategie van Belgacom. Het is een manier om de kabeloperatoren, zoals Telenet en VOO, en in mindere mate Mobistar en BASE, te verstikken.

Gedurende de volgende maanden zal de overname waarschijnlijk geen impact hebben op de werking van The Phone House. Op middellange termijn, is het echter onvermijdelijk dat The Phone House een mono-operatorverdeler zal worden.

Gelukkig blijft Astel u onafhankelijk informeren en u objectief raad geven over alle operatoren in België ! ;)

Wat vindt u van deze overname ? Discussier mee op ons forum !


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.