221 gebruikers online - Laatste update op 23/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

België volgens telefoongrenzen

5/10/2010 - Grégoire Bourguignon - Edit 12/11/2010 - 7731 keer gezien

Drie Belgische onderzoekers hebben de mobiele telefoonrelaties van België in kaart gebracht. Ontdek het België van de telefonische grenzen !

Onderzoek in « Brussels Studies »

Vincent Blondel, Gautier Krings en Isabelle Thomas, drie onderzoekers van de UCL, hebben zich gedurende zes maanden gebogen over de mobiele communicatie tussen abonnees van een grote Belgische operator.

Door meer dan 200 miljoen telefonische conversaties te analyseren tussen 2,6 miljoen abonnees, onderzochten de academici welke gemeentes van het land het meest met elkaar communiceren. Ze ontwierpen een algoritme dat de Belgische gemeenten met elkaar groepeert volgens de frequentie van het aantal oproepen en volgens gemiddelde gespreksduur.

Uit de resultaten blijkt dat België in twee wordt gesneden volgens de. Er is bovendien een uitgebreide Brusselse zone, breder is dan de 19 Brusselse gemeentes - het Westen en het Zuiden van het voormalige Brabant zijn hierbij inbegrepen.

De verschillende « bekkens van mobiele telefonie » in België

Na hun enquête hebben de onderzoekers verschillende "telefonische bekkens" in kaart gebracht. In totaal zijn er zeventien bekkens als men zich baseert op de frequentie van het aantal oproepen ; twee als men de gemiddelde gespreksduur van oproepen weergeeft.

Belgique telephonique

"Bekkens van mobiele telefonie" gedefinieerd op basis van de frequentie van de communicatie tussen gemeentes.

Door de frequentie van het aantal oproepen te analyseren, stellen ze vast dat er 17 « telefonische bekkens » bestaan, samengesteld uit 15 tot 66 gemeentes. Het grootste bekken betreft de 66 gemeentes rond Brussel. Dit bekken is groter dan de administratieve grenzen. Het strekt zich niet enkel uit over de 19 Brusselse gemeentes maar ook over vele gemeentes van Vlaams- en van Waals-Brabant. Met uitzondering van Nijvel, Hélécine en Orp-Jauche is heel Waals-Brabant inbegrepen in het Brusselse bekken. We vinden er ook gemeentes terug zoals Ottignies-Louvain-La-Neuve, Braine-l’Alleud, Waver, Jodoigne maar ook Halle, Vilvoorde, Zaventem en Tervuren.

Belgique telephonique2

"Bekken van mobiele telefonie" van Brussel

Door de gemiddelde duur van de communicatie te analyseren, onderscheidden de onderzoekers twee groepen : de ene in het Noorden van het land en de andere in het Zuiden. Tussen de 200 miljoen van geanalyseerde telefoongesprekken, bevinden er zich slechts enkele oproepen (1,05 %) van het Noorden naar het Zuiden van het land en vice versa. 98 % van de oproepen gebeuren dus tussen abonnees van dezelfde groep. De verdeling volgt grotendeels de taalgrens, met één uitzondering : de faciliteitengemeenten. Uitgezonderd Wemmel, worden alle faciliteitengemeenten van de Brusselse periferie (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek) gegroepeerd met de gemeentes van het zuiden van het land. Een tweede uitzondering vormen de drie faciliteitengemeenten van de Vlaamse regio (Espierres-Helchin, Voeren et Herstappe) die bij het Zuidelijk gedeelte werden aangehecht.

Belgique telephonique3

"Bekkens van mobiele telefonie volgens de gemiddelde gespreksduur van de communicatie"

Wat we leren van een dergelijke enquête

Deze wetenschappelijke studie heeft de verdienste om ons een kijkje te laten nemen in de geografie van de sociale relaties van de Belgen. Aangezien de taaltellingen verboden zijn in België (volgens de wet van 24 juni 1961), laat deze nieuwe studie toe om de taalkundige realiteit van België in 2010 weer te geven.

De resultaten van deze enquête waren min of meer voorspelbaar. We kunnen niet zeggen dat ze een onverwachte dimensie over de sociale relaties van de Belgen blootgeeft. Zo is het algemeen geweten dat de Brusselse regio groter is dan haar grenzen aangeven en ook Waals-Brabant omgordt. Ook de bevinding dat de langste telefoongesprekken zich afspelen tussen personen die dezelfde taal spreken, valt bezwaarlijk choquerend te noemen.

Jammer is dat de studie zich baseert op de facturatieadressen van abonnees, wanneer men weet dat veel Belgen een GSM van hun bedrijf hebben en dat de meerderheid van de bedrijven zich in Brussel en haar periferie bevinden.

Deze nieuwe studie laat ons toe om de politiek-communautaire conflicten vanuit een nieuwe hoek te hebben, die best interessant en orgineel is : die van telefonische GSM-conversaties. Lees het resultaat van de hele studie van 13 pagina’s hier


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.