66 gebruikers online - Laatste update op 22/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Brand RTBF zendmast zet alle GSM operatoren schaakmat

4/06/2014 - KDR - Edit 18/06/2014 - 3897 keer gezien

Door de aangestoken brand aan de RTBF zendmast te Waver was niet alleen Base het grote slachtoffer, maar ook Proximus en Mobistar !

Op de nacht van 24 op 25 mei, omstreeks 4u30 ’s ochtends brak er brand uit in de technische cabine van de zelfmast van het RTBF zendpark te Waver. De brand, die aangestoken werd, verstoorde niet alleen de Franstalige openbare omroep, maar ook het netwerk van de 3 Belgische GSM operatoren : Base, Mobistar en Proximus. Deze storing zorgde op alle 3 de netwerken voor ernstige storingen op zowel het 2G (spraak) alsook het 3G en het nieuwe 4G netwerk (data). De nooddiensten konden gelukkig wel continue bereikt worden via het noodnummer 112.

5165

Op de 245 meter hoge zendmast mocht er door de operatoren geen herstellingen gebeuren omdat men vreesde voor de stabiliteit van de mast. Wat we toen zagen was een sterk staaltje "problem solving" van alle 3 de nationale operatoren...

Base : het ergste getroffen

De GSM operator Base kwam als eerste met een persbericht, daar bij hun de impact erg groot was. De RTBF zendmast diende namelijk als "master" voor een aantal kleinere antennes ("slaves"). Om kosten te besparen sturen operatoren de gesprekken en data door van de mast waar je mee verbonden bent (de "slave") naar een mast die een rechtstreekse connectie heeft met het Base netwerk ("Master"). Als gebruiker merk je hier niks van, tot die Master-antenne er uit ligt natuurlijk.

Door de brand waren diverse gemeentes zoals Waver, Bierges, La Hulpe, Chaumont-Gistoux, Rixensart, Rosières, Genval, Ottignies, Limelette, Tervuren, Huldenberg, Overijse, ... onbereikbaar. Base stelde echter alles in het werk om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Op 28 mei was het hele netwerk terug up and running.

Mobistar : 3 antennes down

Ook GSM operator Mobistar deelt in de klappen : zij werken op eenzelfde systeem als Base maar in minder grote mate : 3 antennes zouden momenteel down zijn. Mits wat bijrichten van de andere antennes kan er echter gezorgd worden voor voldoende 2G dekking zodat telefoniegesprekken nooit de mist in gaan.

Proximus : de minste schade

Ook proximus was een "bewoner" van de RTBF mast. Onnodig te zeggen dat ook hun antennes in de vlammen zijn opgegaan en de schade aanzienlijk is. Een groot geluk is dat Proximus zoveel mogelijk probeert om elke antennemast uit te rusten met een eigen verbinding. Echter is er nog steeds een mindere dekking : de 2G en 3G dekking in de omgeving is in een straal van 500m rond de mast serieus afgenomen. Twee zogenaamde microcells (antennes die in grote gebouwen worden gezet) zijn gelukkig wel nog online en geven dekking aan het nabijgeleven industrie/technologiepark. Door de huidige antennes rondom de mast wat anders uit te richten en het vermogen van deze masten wat op te drijven poogt Proximus om het dekkingsgat zo klein mogelijk te houden. Een vrachtwagen geladen met communicatieapparatuur zou in de omgeving zijn om de rol van de zendmast op zich te nemen.

En wat nu ?

Het laatste nieuws dat we hierrond binnenkregen (gisterenavond) bevestigd onze vermoedens : de mast is door de brand zodanig aangetast dat de stabiliteit in vraag gesteld word. Op het moment van schrijven zitten de 3 operatoren samen met de RTBF om een oplossing uit te werken.

Uit de laatste update die we verkregen blijkt dat de RTBF een kraan laat aanrukken om een deel van het antennepark er aan vast te hangen als tijdelijke oplossing. De telecomoperatoren zouden uitgenodigd zijn om ook hun antennes te bevestigen op deze kraan zodat alles terug up and running zou zijn, en zo weinig mogelijk klanten last ondervinden van deze vandalenstreek.

UPDATE : inmiddels is een reservemast geplaatst waar de RTBF zijn DVB-T en FM antennes heeft op geplaatst, en waar de 3 GSM operatoren ook hun materiaal hebben geplaatst.

5180

5181

Bij deze zouden wij graag de communicatiediensten van Proximus, Mobistar en Base bedanken voor hun vlotte medewerking aan dit artikel.

Bestel nu uw Proximus, Mobistar of Base abonnement via nl.astel.be


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.