157 gebruikers online - Laatste update op 30/01/2023
Al 23 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -160 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -160 €

De telecom tops en flops van 2013

8/01/2014 - KDR - Edit 9/01/2014 - 1812 keer gezien

Het jaar is weer bijna om. We staan even stil bij wat er allemaal is geëvolueerd dit jaar, en wat er minder in trek was.

2013 : De tops

Top 3

De ontwikkeling van de Belgische 4G netwerken

4G 4
Na het debuut in 2012, begon elke operator in 2013 aan de uitrol van een 4G Netwerk. Zoals gebruikelijk in de afgelopen 20 jaar nam Proximus/Belgacom hierin een koppositie in door als eerste te starten. Eind 2013 omvatte het Belgacom 4G netwerk reeds 213 steden en gemeenten, samen goed voor zo een 4 miljoen Belgen.

BASE 4g
In november 2013 kwam er een tweede operator bij met een 4G netwerk : Base. Base ging hier Mobistar, historisch de tweede operator in ons land, in voor. Drie maanden na de lancering is het 4G netwerk van Base reeds bereikbaar in 203 steden en gemeenten.

4G Mobistar Logo 150
Tot slot is er Mobistar. Deze hebben momenteel een testnetwerk lopen in 30 gemeenten. De commerciële en nationale lancering is voor begin 2014.

We kunnen zeggen dat 2013 het jaar was van de komst van 4G : een nieuw ultrasnel netwerk dat ons de komende jaren zal vergezellen. De aangeboden snelheden lopen op tot 25 a 50 Mbps, afhankelijk van de locatie.

Astel.be nieuws over 4G : Base lanceert hun 4G netwerk Mobistar start officieel met 4G

De komst van de "low-cost" aan 39 euro per maand

BASE, de uitdager van de markt, heeft in 2013 veel laten bewegen. In november 2013 kondigde deze operator de lancering aan van haar nieuwste merk : SNOW. Met een maandelijkse prijs van €39/maand voor een triple play abonnement was dit in één slag de goedkoopste op de markt !

SNOW 39e 3

ScarletTrio 2

Een reactie op dit product kwam er enkele maanden later, dit maal gelanceerd door Belgacom via hun low-cost dochterondernemning Scarlet : Het Scarlet Trio pack was geboren, eveneens te verkrijgen aan 39 euro per maand.

Ondanks een goed startidee (Een "light" TV abonnement met een 25-tal kanalen, onbeperkt internet en vaste telefonie), kwamen deze abonnementen niet snel van de grond bij de gewone mens. Vooral de hoge activatie/installatiekosten (99 euro) en de extra opties zorgden er voor dat je al snel aan de prijs van een gekend abonnementstype kwam.

Astel.be nieuws over de "low-cost" packs : BASE lanceert nieuw merk SNOW voor digitale televisie, internet en vaste telefonie Scarlet Trio Pack : internet, vaste telefonie en digitale tv voor 39 euro

De prijzen van de mobiele abonnementen blijven dalen

Tot grote vreugde van de consumenten hebben alle expoitanten de GSM prijzen aangepast. Zowel Proximus, Base, Mobistar en Telenet hebben hun prijzen herzien op een manier die de consument graag heeft : minder betalen, meer krijgen !

Ondanks het zakken van de prijzen zijn nog nog diverse operatoren er bij gekomen om hun graantje mee te pikken van deze markt. Zo laceerde VOO ook haar mobiele aanbod : voor €32 per maand onbeperkt bellen en sms’en als je klant bent bij VOO. En bij Telenet lanceerde men King en Kong : 15 euro per maand voor onbeperkt sms’en, 2GB internet en een ruime bellimiet. Dat beloofd veel goeds in 2014, want men verwacht dat de prijzen nog sterker gaan dalen !

VOOmobile

Astel.be nieuws over de GSM netwerken :

BASE : nieuwe naam, nieuwe tarieven, nieuwe surfsnelheid Mobistar : nieuwe dier-tariefplannen Proximus lanceert offensief op telecommarkt

2013 : De flops

Flop 3

Mobistar : een triple play operator minder

Logo Mobistar

Helaas was 2013 niet alleen maar rozegeur en maneschijn voor de Belgische operatoren. Mobistar heeft bijvoorbeeld, om het zacht uit te drukken, een erg hard jaar achter de rug. Op 15 mei liet Mobistar weten dat ze zich terugtrekken uit de markt van triple play abonnementen. Een enorme mislukking voor de expoitant die vertrouwde op de satelliet voor de lancering van zijn tv-aanbod. Mobistar had hiervoor een partnership aangegaan met Belgacom voor de internetdiensten (en telefonie via VoIP) terwijl er bij TeleSAT/TV Vlaanderen partnerships waren voor het TV gedeelte.

Ook het GSM netwerk van Mobistar liet zich niet van zijn beste kant zien : na een onafhankelijk onderzoek deden Base en Mobistar haasje-over. Base werd plots de nummer twee in België, en Mobistar eindigde als derde.

Mobistar rekent er op om in 2014 door te stoten met de lancering van hun 4G netwerk. Nu ze ook een 800MHz licentie hebben (geveild door het BIPT) zijn ze immers ook verplicht om een dekking van 98% te bieden binnen de 3 jaar. De verwachtingen van deze operator liggen dus erg hoog ! Zeker omdat ze ook de kat uit de boom kijken betreffende de aanstaande liberalisering van de coaxkabel : dan kunnen ze immes opnieuw televisie, internet en vaste telefonie aanbieden n quadruple play packs.

4G en Brussel : geen goede vrienden

Logo Bruxelles

Brussel, de (europese) hoofdstad zonder 4G. Door de, overdreven strenge, limiet van 3V/m, ontbreekt het nog steeds aan 4G netwerken in België. Een verhalen met vele wendingen. Waaronder de inmiddels welgekende "Fuck You" van Didier Bellens, nu ex-baas van Belgacom. De geschiedenis zal ons vertellen of de Brusselse regering redenen hadden deze beperking tot leven te roepen. Uiteindelijk zullen de eerste 4G masten in Brussel verschijnen "ergens" in 2014.

RIP TV Kanalen

ARD/ZDF, Eurosport, Discovery Channel, ESPN, KidsCo,...

Tenslotte werd 2013 ook gekenmerkt door de beëindiging van diverse contracten tussen exploitanten en TV zenders. Bij Belgacom TV viel ARD en ZDF af, terwijl abonnees van VOO dan weer Eurosport zagen verdwijnen van hun VOOcorder. In november tot slot verdween Discovery Channel (inmiddels vervangen door Planète + Crime Investigation).

Andere ketens hebben alle uitzeindingen op Belgisch grondgebied volledig gestaakt in 2013. Zo bijvoorbeeld ESPN en KidsCo (Vervangen door PiWi§ bij VOO).

Hopelijk zulen operatoren nu neigen om kanalen (gratis ?) toe te voegen aan hun basispakketten !!

Onze verwachtingen voor 2014

Voetbalrechten : wie zal in 2014 het voetbal uitzenden ?

Hoewel bij iedereen nog de "voetbaloorlog" van 2011 in het achterhoofd zit (VOO en Telenet hadden het Belgische voetbal gejat van Belgacom), komt een tweede veldslag er in 2014. Echter dit keer met een nieuwe speler die samen met onze Belgische operatoren dingt naar de licentie : de amerikaanse zender FOX.

JupilerLeague 3 3

TV Deals

Veel nieuws moeten we niet meer verwachten op gebied van vaste telefonie en internet. Het zal nog wel wat sneller gaan en wat meer belminuten, maar surfen blijft immers gewoon surfen. In tegenstelling tot wat men een paar jaar geleden dacht, blijft de TV een vast gegeven in de woonkamer. Maar ook kijkt men meer en meer tv op verplaatsing via tablets of PC schermen (het "tweede scherm" fenomeen).

Waar operatoren nog veel werk voor de boeg heben, is VOD of SVOD (huren van films op aanvraag), vooral met de langverwachte komst van nieuwe concurrenten zoals Netflix die onbeperkte erhuur van films en series aanbied tegen een vaste maandelijkse prijs. Belgacom Replay is al een eerste voorbeeld, maar 2014 zal ongetwijfeld het jaar worden van "het nieuwe TV kijken".

Snel sneller snelst

Logo numericable 150

In 2013 ging Numericable reeds voorbij die magische mijlpaal van 200Mbps. Andere kabelexploitanten (Telenet/VOO) die dezelfde technologie gebruiken verwachten in 2014 dezelfde snelheid aan te bieden.

Belgacom 2 7

Ook gaat de goede oude telefoonlijn nog eens versnellen. In 2014 start Belgacom immers met de implementatie van VDSL2 vectoring. Zoals uitgelegd tijdens ons bezoek aan het NOC van Belgacom, zal deze update een serieuze snelheidswinst met zich meebrengen voor degene die reeds een BBOX3 bezitten. Ook test Belgacom nog steeds de FTTH netwerken in La Louviere, Kortrijk, Tienen en Sint Truiden.

De liberalisering van de kabel

Theoretisch zou in 2014 de kabel moeten open gaan voor iedereen. De langverwachte liberalisatie van de coax ! Telenet, VOO en Numericable worden verplicht om hun netwerk te delen met andere operatoren. Mobistar, dat zijn mobiel netwerk reeds ter verhuurt aan deze 3 operatoren, kijkt vol ongeduld uit naar deze liberalisering. Hierdoor kan deze operator op zijn beurt de coax huren om tv, internet en vaste telefonie aan te bieden.

Wolken op komst !

In 2013 innoveerde Mobistar door het aanbieden van opslagruimte aan haar Dolfijnklanten (500MB) en Panterklanten (16GB). Ook Belgacomklanten kunnen opslagruimte verwachten dankzij de Belgacom Cloud !

Een nieuwe VOOcoder ?

In 2014 zal de digitale ontvanger van VOO, de VOOcorder, haar 5 jarig bestaan vieren. In al deze tijd van concurrentie en innovaties (The Box van Numericable, en Belgacom die elk jaar wel een nieuwe versie van haar decoder uitbrengt) is er heel wat veranderd. Het is daarom hoog tijd dat VOO een vernieuwde decoder op de amrkt rengt. En dat is goed ! Onze kleine teen vertelt ons dat 2014 wel eens het jaar van de nieuwe VOOcorder kan zijn.

Happy 2014

Ziezo, dat was het voor ons terugblik op 2013. Zoals elk jaar heeft 2013 ons weer een heleboel verrassingen en nieuwigheden bezorgd. Laten we hetzelfde hopen voor 2014 !

In 2014 kan u - uiteraard - weer rekenen op het Astel Team voor al uw vragen over het Belgische Telecomlandschap. Uiteraard helpen wij u nog steeds met het kiezen en activeren van uw nieuwe abonnementen en packs met de beste aanbiedingen en zullen wij nog steeds alle persconferenties afschuimen om u als eerste het nieuws te brengen !

Geniet van de laatste dagen van 2013, en geniet van 2014.

Team Astel
02 888 99 69

Tops 3

Astel vergelijk en activeert uw telecom-abonnementen

Logo Astel

Vraag ons om uw abonnementen te vergelijken en met Astel veranderen :