250 gebruikers online - Laatste update op 29/05/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

De toekomst van Mobistar in België

28/04/2011 - Astel Team - 4012 keer gezien

Er is heel wat gaande bij Mobistar. Er zijn veel geruchten die de ronde doen over de toekomst van de provider. Daarbovenop heeft de operator zopas zijn resultaten van het eerste trimester bekend gemaakt, welke onder de verwachtingen liggen.

Blijft France Telecom in België ?

Arton6935 232d8 France Telecom, waarvan Mobistar een dochteronderneming is, denkt na over de verkoop van de Belgische provider. Officieel lost de telecomgigant dat er twee opties zijn : extra investeren, of verkopen. Ook over Oostenrijk en Zwitserland heeft France Telecom twijfels.

De CEO van de Franse provider verklaarde “in een moeilijke fase te zitten”. Volgens France Telecom staat het Europese economisch model onder druk, en is er geen ruimte meer om te groeien. Hij gaf ook toe dat er momenteel nog niets beslist is over de toekomst van Mobistar.

Ook de woordvoerder van France Telecom bevestigt dat er momenteel nog geen beslissing genomen is, maar geeft ook aan dat het Franse bedrijf zich niet meteen geroepen voelt om verder te blijven groeien. We vragen ons dus best af of deze Frans telecomreus uit België weg zal gaan, of zal kiezen voor een consolidatie.

Consolidatie, verkoop of fusie : de 3 scenario’s

Consolidatie

De eerste mogelijkheid is een het opkopen van de minderheidsaandelen. Dit is een nogal onwaarschijnlijk verloop. Zoals een analist van KBC Securities reeds zei : “France Telecom heeft het al 10 jaar over het kopen van de minderheidsaandelen, maar heeft het nog nooit gedaan”.

Verkoop

Er is tevens de mogelijkheid dat France Telecom zijn huidige aandeel van 52,91% verkoopt. Een andere optie is dat de operator zijn aandeel laat stijgen tot 100%, om dan alles ineens te verkopen. Het is echter duidelijk dat het moeilijk zal zijn om kopers te vinden...

Een fusie met Telenet

Het meest waarschijnlijke scenario is echter het derde. Als jarenlang wordt er geopperd dat Telenet en Mobistar gaan fusioneren. Volgens verschillende analisten zou dit een gedroomde samenwerking zijn. Mobistar staat sterk op de GSM-markt, maar heeft niet dezelfde positie op de televisie- en internetmarkt als Telenet. Telenet vult Mobistar dus perfect aan. Met deze fusie komt dan een nieuwe telecomreus op de Belgische markt, die een wellicht een stevige concurrent zal zijn voor Belgacom.

Telenet en France Telecom ontkennen evenwel dat er nu of in het verleden gesprekken zijn geweest.

De tegenvallende kwartaalcijfers van Mobistar

Mobistar houdt de lippen stevig opeen, en weigert commentaar te geven op deze geruchten en scenario’s. Alsof er helemaal niets gebeurd is, onthulde de operator vanochtend zijn financiële resultaten van het eerste trimester van 2011.

4106 2

Het nieuws is echter niet onverdeeld goed. De operator heeft zijn omzet van het eerste trimester meer zien dalen dan was voorzien. Analisten gingen uit van 131 miljoen euro brutowinst, wat uiteindelijk 125,2 miljoen werd. Dit is een daling van 9,3% tegenover 2010. Mobistar zegt dat het lijdt onder de strengere wetgeving. In juli 2010 daalden namelijk de roamingtarieven, en in augustus 2010 en januari 2011 daalden de mobiele terminatietarieven (MTR).

Desondanks heeft Mobistar zijn jaardoelen in stand weten te houden, wat vooral te danken is aan een groei van het aantal klanten. Mobistar mocht 4.075.647 klanten tellen voor mobiele telefonie op het einde van het eerste trimester van 2011. Dit is een toename van 5% tegenover de 3.881.097 klanten het jaar ervoor. Voor internet blijven de cijfers ook verder stijgen. Mobistar heeft voor dit product momenteel 116.237 klanten, wat een vermeerdering van 31,2% of van 27.634 klanten ten opzichte van vorig jaar betekent. De provider had toen 88.603 internetabonnees. In oktober vorig jaar lanceerde Mobistar zijn Starpack met telefonie, internet en televisie, waar ondertussen 16.883 klanten voor kozen.

Wat staat er nu te gebeuren ?

DSC01553 2 Wat moeten we denken van de geruchten en deze verschillende scenario’s ? Wat zal de toekomst brengen voor Mobistar in België ?

Momenteel is het nog veel te vroeg om hier een uitspraak over te doen. Wat wel al zeker is, is dat op korte termijn niet al te veel gaat veranderen bij Mobistar. Indien de Belgische operator niet genoeg verbetert heeft France Telecom geen enkele reden om nog te blijven investeren.

Indien France Telecom beslist om haar aandeel van 52,91% te verkopen, verandert er op korte termijn eveneens niet veel bij Mobistar. Zelfs indien France Telecom al zijn aandelen verkoopt, zal Mobistar blijven bestaan in België. Het is een sterk merk en wat er ook te gebeuren staat, naar alle waarschijnlijkheid blijft Mobistar gewoon bestaan.

Het Belgische telecomlandschap blijft evolueren, en staat nu misschien wel op het punt om compleet te veranderen. We volgen dit dossier van dichtbij en houden u natuurlijk op de hoogte !

Wat denkt u van dit nieuws ? Discussier mee op ons forum


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.