18 gebruikers online - Laatste update op 23/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

Goed om te weten : alle details over het einde van de roaming in Europa

15/06/2017 - Ilias Yousfi , Astel Team - 5636 keer gezien

In juni 2017, maken de operators een einde aan roamingkosten in 30 Europese landen. Er zijn uitzonderingen vrij goed om te weten voordat je op vakantie vertrekt deze zomer. Hier zijn ze voor Telenet, BASE, Proximus, Scarlet, Orange, VOO, en SFR Belgïe.

We wachten er al meerder jaren voor. Roamingtarieven worden niet meer belast aan Europeanen die vanaf de 15 juni 2017 reizen naar andere landen in de Europese unie. Het is een wet die het Europees Parlement in 2016 heeft gestemd en nochtans was het niet gewonnen. Vergeet niet, 10 jaar geleden, in 2007, betaalden we nog steeds €14/MB, €0.49/min uitgezonden, €0,24/min ontvangen en €0,75/SMS verzonden. Europa dwong geleidelijk de operators om deze tarieven te verlagen vandaag nul te bereiken. Een mooi schot van de EU-instellingen.

Fotolia 125338826 XS

De algemene regel

Op 15 juni ten laatste, moeten de gsm-operatoren hun nationale tarieven geldig maken in de 27 andere landen van de Europese Unie. Er zijn ook 3 extra landen buiten de EU, maar vergelijkbaar aan die maatregel. Dus 30 landen in totaal :

Europe 75 60
  • De Europese Unie : Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus (met uitzondering van de Turkse kant in het noorden en de neutrale zone van de VN), Kroatië, Denemarken, Spanje (inclusief de Kanaries Eilanden), Estland, Finland (met inbegrip van de eilanden Aland), Frankrijk (met inbegrip van Frans-Guyana, Guadeloupe, Réunion, Martinique en het Franse deel van Sint Maarten), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal ( met inbegrip van Madeira en de Azoren), Tsjechië, Roemenië, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), Slowakije, Slovenië, Zweden en het Vaticaan.
  • Liechtenstein, Ijsland en Noorwegen.

In deze landen, uw binnenlands tarief stelt u in staat om te surfen, sms’en en bellen naar België, maar ook naar andere EU-landen. Een eerste nieuwsgierigheid die een Belg goedkoper zal uitkomen om naar Italië te bellen vanuit Frankrijk dan vanuit België.

Het ontvangen van roaming gesprekken, tot nu betalend en vanaf nu gratis.

Wanneer uw binnenlands pakket uitgeput is en u bent in een van deze landen, dan betaalt u dezelfde prijs als een buitentarief in België. In het buitenland kunt u verbruik controleren aan de hand van de applicatie van uw favoriete operator. Er is dan ook geen reden om het GSM verbruik te beperken as men in Europa reist.

SUISSE

Pas op voor Zwitserland : het is geen deel van de Unie. Uw binnenlands mobiel pakket is dus niet geldig en roaming-tarieven zijn nog steeds erg hoog : het is ongeveer €3 / min uitgezonden €1.5 / min ontvangen €0,70 / SMS verzonden en €14 / MB aan gegevens. Wij raden u aan uw mobiele data uit te schakelen en oproepen te verkorten tijdens uw verblijf in Zwitserland. Hetzelfde geldt voor San Marino, Andorra, Monaco, Kosovo, Noord-Cyprus, St. Barthelemy, Jersey, Guernsey, het eiland Man : deze gebieden worden niet gelijkgesteld aan Europa.

Buiten uw binnenlands pakket of buiten Europa, wordt uw dataverbinding nog steeds geblokkeerd door de beveiliging, als je de drempel van €60 bereikt. U kunt deze drempel altijd deblokkeren door te reageren op waarschuwing SMS of via de applicatie van uw operator.

Goed om te weten : de uitzonderingen van alle Belgische operator

De algemene regel heeft een aantal interessante uitzonderingen om te weten :

Proximus

Proximus 75 60 neg 2 Proximus zal 3 dagen voorop de deadline de nieuwe tarieven toepassen, dus vanaf 12 juni.

Proximus voegt één gebied toe aan de lijst van landen : Sint-Barthelemy.

De data verbruik van de favoriete toepassing gekozen in uw Mobilus abonnement blijft gratis bij roaming in Europa.

Gesprekken tussen de leden van dezelfde pack Tuttimus blijven gratis voor roaming in Europa.

Scarlet

Scarlet 75x60 2 Scarlet blijft de meester in dit onderwerp, het was de eerste operator in België die de roamingskosten afschafte met meer dan 1 jaar voorsprong op zijn concurrenten op 30 april 2016. De limiet van 45 dagen per jaar maximum zal niet langer van toepassing zijn vanaf 15 juni, hoewel de normale condities nog steeds van toepassing zijn (fair use policy), zoals 4 maanden maximum rij.

Net als haar moedermaatschappij Proximus, voegt Scarlet een grondgebied toe aan de lijst van landen : Sint-Barthelemy.

Telenet & Base

Base 75 60 Telenet 75 60 3 Niets bijzonders te melden bij Telenet en Base-klanten, behalve dat de "fair use policy" van hun Belgische arrangement geldig is in Europa, natuurlijk.

VOO

VOO 75 60 2 VOO is de tweede operator na Scarlet die de nieuwe tariefplannen in plaats zette : sinds 1 juni.

Voorheen moest je 3 maanden wachten als nieuwe VOOmobile klant om hun mobiele telefoon in het buitenland te gebruiken. Dit is niet langer het geval sinds 1 juni. Alle klanten kunnen nu profiteren van de activering van hun nieuwe GSM-abonnement.

VOO beperkt het verbruik van het nationaal tarievenplan voor in Europa aan 60 minuten per dag, 60 SMS verzonden per dag en 200MB aan data verbruik per dag. Een extra vergoeding is van toepassing bij VOO : €0,038 / min €0.012 / sms en €0,007 / MB. Deze lage bedragen komen werkelijk overeen met wat VOO moet betalen aan buitenlandse operatoren bij het gebruik van hun netwerken. VOO maakt dus geen winst als je de dagelijkse limiet overschrijdt.

Orange

Orange 75 60 3 Orange zal VOO volgen met het toepassen van de nieuwe roamingtarieven vanaf 11 juni.

Orange voegt 7 landen of gebieden in de lijst van kernlanden : San Marino, Monaco, St. Barthelemy, Noord-Cyprus, Jersey, het eiland Man en Guernsey. Orange zegt dat ze het Vaticaan ook toevoegen, maar het is niet een echte toevoeging omdat het deel maakt van Italië onder andere operators.

We vinden het jammer dat Orange België, Zwitserland en Andorra niet hebben toegevoegd, net als haar moederfirma Orange France. Het voordeel Orange Circle, waardoor families elkanders gratis kunnen bellen, blijft van toepassing bij roaming in Europa.

Verkeersgegevens van Oranje Cloud, om uw vakantiefoto’s in real time op te slaan, blijft net als klassieke data in Europa beschouwd opgenomen in u geldig nationaal tarievenplan. Let wel op een data cloud explosie als je te veel foto’s neemt op vakantie en u configuratie alles op de cloud opslaat.

SFR

SFR 75 60 2 De 15 juni maakt SFR België de Europese roaming gratis door de algemene regel te volgen beschreven in het beging van het artikel. Dus niks speciaal voor de SFR-klanten.

De operator nam zelfs de gelegenheid om haar internationale tarieven te verlagen vanuit België, maar ook vanuit Europa. Men kan dus benadrukken dat SFR de enigste operator is die haar tarieven herzien heeft bij deze gelegenheid.

SFR voegt dit land ook aan de algemene regel : San Marino.

Voordat u vertrekt

Wij raden u aan deze informatie na te kijken, namelijk de lijst met de compatibele kleine landen, op de site van uw operator voor u vertrekt om de laatste versie te hebben in geval van veranderingen tegen dan, of ook door een vergissing in dit artikel. In ieder geval ontvangt een welkom SMS een keer aangekomen met alle prijzen geldig tijdens u verblijf. In landen buiten Europa, raden we aan om lokale prepaid kaarten aan te kopen, dit is ook het goedkoopste.

Prettige vakantie aan allemaal !


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.