45 gebruikers online - Laatste update op 23/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

GSM-roaming : Tips alvorens op vakantie te vertrekken

28/06/2010 - Grégoire Bourguignon - 37006 keer gezien

Wie op vakantie naar het buitenland trekt, neemt doorgaans zijn GSM mee. Hieronder vindt u enkele praktische tips wat betreft GSM-gebruik in het buitenland.

Nice Promenade des Anglais 2 pt

Welke operator kies ik in het buitenland ?

Vanaf het moment dat u de grens hebt overgestoken, maakt uw GSM automatisch een verbinding met een buitenlandse operator - doorgaans betreft het een partnerorganisatie van uw Belgische operator. Zo zal een GSM van Proximus zich eerder verbinden met een netwerk van de Vodafone groep (SFR in Frankrijk, Vodafone in alle andere Europese landen), een Mobistar-GSM zal eerder een netwerk kiezen van de alliantie Free Move (groep Orange + Telefonica Moviles in Spanje, TIM in Italië en T-Mobile in Duitsland). Ook GSM’s van BASE kiezen voor bevriende operatoren (KPN in Nederland, Amena in Spanje, O2 in Duitsland, Engeland en Ierland, ONE in Oostenrijk, Pannon GSM in Hongarije, sunrise in Zwitserland, Telenor Mobil in Noorwegen en Wind in Italië).

Roaming plage 3girls pt Door verbonden te blijven met het geprefereerde lokale netwerk van uw Belgische operator beschikt u over de beste service in het buitenland. Zo blijven uw voicemail en klantendienst toegankelijk op het gebruikelijke nummer met vier cijfers. Ook de toegang tot het lokale 3G/EDGE/GPRS -netwerk (voor MMS-diensten en Mobiel Internet) zal met dezelfde functioneringsparameters werken als in België.

Wanneer u uw GSM verbindt met een andere operator, betaalt u doorgaans iets meer. Wel zijn er enkele kleine verschillen tussen verschillende operatoren in enkele landen, maar Proximus, Mobistar en Base hebben hun tarieven over heel Europa geharmoniseerd.

Telefoneren en getelefoneerd worden

In het buitenland functioneert uw GSM zoals in België. Wanneer u een lokaal nummer opbelt, vormt u het zoals u het ter plaatse zou ingevoerd hebben, en u betaalt het lokale tarief + een kleine bijdrage voor uw Belgische operator. Wanneer u naar het buitenland telefoneert (bijvoorbeeld naar België) vormt u eerst “0032” (of “+32”, nog universeler) in plaats van de 0 van het Belgische prefix (bijvoorbeeld : 00 32 2 XXX XX XX voor een Brussels nummer, 0032 4XX XX XX XX voor een Belgische GSM - ongeacht waar deze persoon zich bevindt, zelfs al is hij op vakantie in hetzelfde land) en u betaalt een internationale oproep naar België van in het land waar u zich bevindt. Sinds 2009 hebben alle Belgische operatoren internationale standaardtarieven die conform zijn met de Europese wetgeving. Bevindt u zich elders in Europa en wenst u naar België te telefoneren, dan kost dat 0,4719 €/min. Buiten Europa zijn de tarieven niet uniform en zijn de tarieven ook veel duurder. Bekijk de tarieven op de Roaming pagina’s van de verschillende operatoren die hieronder worden voorgesteld.

Roaming plongee pt U ontvangt uw oproepen alsof u in België verblijft (uw correspondenten vormen zoals immer uw GSM-nummer in). Voor iedere ontvangen minuut betaalt u zelf een bedrag van 0,1815 €. Net zoals voor uitgezonden oproepen, werden deze tarieven geüniformeerd door de wetgeving van de Europese Unie. Hiermee wordt de lokale operator vergoed omdat hij signaal tot bij u heeft gebracht. Die kosten zijn voor uw rekening, omdat uw correspondent niet op de hoogte werd gebracht van waar u zich bevindt.

Als u geen oproepen wenst te ontvangen wanneer u zich in het buitenland bevindt, kunt u uw oproepen doorsturen naar uw lokale Voicemail (niet als u klant bent van Pay&Go of Tempo). Stuur uw oproepen door voordat u het Belgisch netwerk verlaat, anders riskeert u gefactureerd te worden voor het onnuttige heen-en-weer verkeer tussen het Belgisch netwerk en het lokale netwerk. U kunt ook de configuratie van uw voicemail veranderen zodat u niet langer voicemailberichten van uw correspondenten ontvangt.

Bekijk de Roaming tarieven van Proximus
Bekijk de Roaming tarieven van Mobistar
Bekijk de Roaming tarieven van BASE

Sms’en sturen en ontvangen

Een sms ontvangen is altijd gratis, waar u zich ook bevindt. Dat is een cadeau van de lokale operatoren ; zij hopen natuurlijk zelf beloond te worden doordat u de SMS beantwoordt. Sms’en versturen werkt net hetzelfde als in België. Sinds 2009 werden de prijzen geüniformeerd ; hierdoor gingen ze naar beneden. U betaalt 0,133 € extra om een SMS te sturen van een Europees land naar België.

MMS’en versturen en ontvangen

De MMS-dienst functioneert zoals in België wanneer u verbinding hebt met het geprefereerde lokale netwerk van uw Belgische operator. MMS’en versturen kost 1 € ; MMS’en ontvangen is betalend en kost 0,75 € per MMS.

Het is mogelijk om de ontvangst van MMS’en te desactiveren tijdens uw verblijf in het buitenland om onnodige ontvangstkosten te vermijden (zie "Regelingen/Opties” in het MMS-menu van uw apparaat).

Verbinding maken met mobiel internet

Om in het buitenland op 3G-netwerk te surfen, hoeft u uw verbindingsparameters niet te veranderen. Reken ongeveer op 3 of 4 €/ verbruikte MB, naargelang u verbonden bent met een bevriende operator, of niet. Opgepast met Smartphones ! (iPhone, HTC & Co) Deze maken vaak automatische verbindingen met het internet. Vermijd exorbitante facturen en onplezierige verrassingen ! Om zeker te zijn dat uw smartphone zich niet automatisch verbindt met het 3G-netwerk, verandert u best even de verbindingsparameters. Wanneer dit adres bijvoorbeeld “internet.proximus.be” is, laat de “.be” dan en voeg ze pas toe wanneer u terugkeert naar België !

Opladen van de prepaid kaart

Uw prepaidkaart herladen via uw GSM (Pay&Go via 1-2-ring), Tempo via m-banxafe of BASE via m-banxafe) kan ook in het buitenland. Indien u niet herlaadt via uw GSM-toestel, herlaad dan uw kaart voordat u naar het buitenland vertrekt. Of vraag via SMS aan iemand die in het land is gebleven om uw beldkrediet te herladen...

Resterend belkrediet consulteren
 • Pay&Go : #121#[oproep]
 • Tempo : *123*#[oproep]
 • BASE prepaid : *333*#[oproep]

Voicemail beluisteren

Naar uw Voicemail bellen wordt beschouwd als een internationale oproep naar België (omdat uw voicemail zich in het Belgische netwerk bevindt), zelfs als u het gebruikelijke korte nummer gebruikt (dit wordt door de lokale operator automatisch doorgestuurd naar zijn 10 cijfers tellende homoloog.

Roaming sous eau pt De internationale versies van de korte nummers zijn

 • +32 475 15

  1230 voor Proximus

 • +32 495 9

  5555 3 voor Mobistar

 • +32 486 19

  1933 voor BASE

Deze systemen vragen u de geheime code van uw voicemail (deze code hebt u moeten kiezen wanneer u de voicemail hebt geïnstalleerd, u kunt het nummer eenvoudigweg veranderen voordat u België verlaat). Als u de welkomstboodschap van uw voicemail wil veranderen van uit het buitenland, vorm dan het nummer +32 475 15

1231

Klantendienst opbellen

Dit type oproep wordt beschouwd als een internationale oproep naar België, zelfs als u uw korte gebruikelijke nummer gebruikt, behalve de klanten van Mobistar voor hen waarvoor het momenteel gratis is.

De lange versies van de gebruikelijke korte nummers zijn

 • +32 78 15

  6060 voor Proximus

 • +32 495 95

  9500 of +32 2 745

  9500 voor Mobistar

 • +32 486 19

  1999 voor BASE

Blokkeer uw verloren GSM

Als u uw GSM verliest terwijl hij nog aan staat, blokkeer dan de kaart om een gepeperde rekening te vermijden indien een derde de GSM veel zou gebruiken...

De speciale nummers voor blokkering van de SIM-kaart en de GSM zijn de volgende :

 • voor Proximus
 • +32 495 19 99 99 voor Mobistar
 • +32 485 19 99 99 voor BASE

Alvorens de SIM-kaart te blokkeren, stelt de operator u enkele vragen om uw identiteit te controleren. Om het apparaat te blokkeren, vraagt hij het IMEI-nummer.

Een keer terug in België, volstaat het om een nieuwe SIM-kaart aan uw operator te vragen. Voor dezelfde gelegenheid kunt u uw telefoonnumer, uw voicemail, ... blokkeren.

GSM gestolen ? Blokkeer uw GSM !

Roaming opties om uw factuur te verminderen

GSM-gebruik met roaming is duur. Er bestaan enkele manieren om uw roamingkosten uitdrukkelijk te verminderen :

Proximus 4 Als u abonnee bent bij Proximus, is de optie Vodafone Passport gratis toegankelijk. Hiermee betaalt u slechts 0,99 € vaste kosten per oproep en vervolgens slechts de normale prijs per minuut alsof u in België bent en uw Proximus-abonnement gebruikt. Activeer deze dienst online of via het nummer 6060.

Bekijk de pagina van Vodafone Passport

Mobistar 7 Bent u klant bij Mobistar, dan zal de optie "International Call Avantage" (5,95 €/maand) uw roamingfactuur aanzienlijk verminderen (ongeveer 50 % op ontvangen oproepen).
Bekijk de pagina van International Call Advantage

931209378885 Bent u klant van Base, dan kan u met de roaming optie voor slechts 10 € telefoneren naar netwerkpartners uit Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. U beschikt dus over 30 belminuten naar België die gedurende 30 dagen geldig zijn.

Bekijk de internationale en roaming opties

Als u klant bent bij een andere operator, aarzel dan niet om hun klantendienst te contacteren om te controleren of ze geen opties voorstellen om uw roamingfactuur te verlichten.

Data roaming opties om uw factuur te verminderen

Sinds 1 juli 2010 heeft de Europese Unie de operatoren verplicht om automatisch uw dataverbinding te blokkeren bij overschrijding van een bedrag van 60,15 €. Deze limiet werd door de operatoren zelf opgesteld ; indien u dat wenst, kunt u deze limiet deactiveren. De operatoren zelf zijn verplicht om u te te informeren wanneer u 80% van deze limiet hebt bereikt.

Alle operatoren stellen wel andere opties voor die het u mogelijk maken om vanuit het buitenland tegen een voordeliger tarief te surfen.

Proximus 4 Occasionnele gebruikers van Proximus kunnen kiezen tussen Mobile Internet Travel Access Time en Mobile Internet Travel Access Volume. Met Time, ontvangt u een factuur die gebaseerd is op het aantal minuten, per stuk van 5 minuten, aan een prijs van 1,51 €/5 min. Met Volume, gebeurt de facturatie per volume, per deel van 100 kB. Abonnees storten in Europa 9,68 €/MB en klanten van Pay&Go, 16,50 €/MB.

Als u regelmatig surft van uit het buitenland, ga dan naar de opties Data Europe of Vodafone Mobile Internet. De optie Data Europe kost u 3,03 €/maand en laat u toe om in 28 Europese landen slechts 3,63 €/MB te betalen (gefactureerd per deel van 100 kB). De optie Vodafone Mobile Internet kost 24,20 €/maand. Ze bevat een maandelijks forfait van 50 MB. Bij overschrijding van de 50 MB, bedraagt het bedrag in Europa 3,63 €/MB.

U kunt deze optie online activeren of via het nummer 6060.

Mobistar 7 Bij Mobistar zijn de verschillende opties van data roaming enkel beschikbaar voor abonnees. Per sessie surfen kost u 3,63 €/MB in Europa. Als u reeds over een actief nationaal dataforfait beschikt, kunt u zich inschrijven op de optie Roaming Internet Europe Plus die : voor 24,2 €/maand krijgt u een maandelijks forfait van 50 MB. Bij overschrijding van dit forfait, betaalt u slechts 1,81€/MB. Deze oplossing bevat 500 MB per maand en is ook beschikbaar voor slechts 14,95 €/maand.

931209378885 Als u klant bij Base bent en u hebt reeds een van hun surf & mailopties, wordt internet in het buitenland automatisch geactiveerd op uw GSM. Voor occasioneel gebruik, is de optie dat u slechts betaalt voor wat u gebruikt reeds operationeel. Als u verbinding maakt met een partnernetwerk van Base betaalt u 2,50 €/MB. Maar pas op, als u zich op een ander netwerk aansluit dat niet gelieerd is met Base, kost dit 13 € /MB !

Voor een frequent en regelmatig gebruik, stelt Base andere opties voor. De prijzen variëren sterk volgens het netwerk waarmee u zich bevindt. Het is dus belangrijk dat u zich informeert bij Base alvorens u een van deze opties activeert.

Bekijk de pagina met internetopties in het buitenland

Complementaire operatoren voor optionele roaming

Les Minutes Voyages

Lesminutes "Les Minutes" is een soort van internationale telefoonkaart die u virtueel kan opladen met uw bankkaart. Deze dienst laat toe om goedkoop te telefoneren naar het buitenland vanuit België (via een 0800 en twee 02), maar ook om goedkoper aan roaming te doen via de optie "Voyages" (via lokale 0800-nummers).

Roaming coucher pt Het feit dat je kan opladen via de bankautomaat (vanaf 5 €) en goede tarieven kan verkrijgen (weergegeven op de site van de operator) is zeker en vast een veiligheidstroef. Het systeem herkent u en geeft het resterende saldo weer op uw rekening. Eenmaal het nummer van uw correspondent werd ingetikt, geeft een stem u het aantal beschikbare minuten voor deze oproep. Zeer vertrouwelijk.

Enige nadeel : de activeringsprocedure van de dienst "Voyages" kan meerdere dagen duren als u nog geen drie maanden klant bent van de operator. Ter beveiliging moet u één van uw telefonische facturen opsturen. Daarna ontvangt u de code "Liberté" die u toegang geeft tot enkele lokale gratis nummers. In enkele landen, waaronder Frankrijk, moet je 0800-nummers betalen van op enkele gsm-toestellen, maar het blijft in ieder geval goedkoper dan direct het nummer te vormen zonder te passeren via Les Minutes.

Bekijk de website van de operator
Schrijf je direct in

Word klant bij een lokale operator

Als u meer dan een maand in hetzelfde land doorbrengt, kan het interessant zijn om een prepaid kaart te kopen bij de lokale operator. Het is niet altijd even praktisch om met twee SIM-kaarten te werken (een Belgische en een lokale) maar het kan in ieder geval wel goedkoper uitkomen. Vooral als u belt naar lokale mensen en wenst opgebeld te worden door lokale mensen die een GSM-nummer hebben van het land waarin u zich bevindt.

Roaming peche pt U kunt ook een lokale prepaid kaart gebruiken om MMS’en te sturen naar e-mailadressen, dat komt goedkoper uit van ze te versturen via uw GSM via roaming aangezien ze beschouwd worden als nationale nummers... Een leuk idee om op een goedkope manier digitale postkaarten te sturen naar uw vrienden die aan hun pc blijven zitten !

Als u ten slotte oproepen wenst te ontvangen zonder dat u daarbij telkens heel wat geld kwijt bent, schaf u dan een lokale prepaid SIM-kaart aan. U ontvangt een telefoonnummer waarop u gratis oproepen kunt ontvangen aangezien deze SIM-kaart niet in roaming is in zijn eigen land. Keerzijde van de medaille : u zal uw nieuwe internationale nummer moeten communiceren (u kan het bijvoorbeeld instellen als welkomstboodschap op uw Belgische voicemail. Uw Belgische vrienden zullen extra moeten betalen om u te bereiken.... Behalve als ze "Les Minutes" gebruiken, natuurlijk.

Er bestaat een Engelstalige website die alle prepaid kaarten van alle operatoren wereldwijd inventariseert : PrepaidGSM.net. Hij is een beetje gedateerd en hij is niet erg mooi maar hij kan erg praktisch worden !

Gespecialiseerde operator voor regelmatige roaming

Transatel Als u erg vaak in roaming gaat omdat u vaak reist of omdat u een grensreiziger bent, kan u terecht bij Transatel. Dankzij deze operator bent u niet meer in roaming in (2 tot 4) landen naar keuze.

Transatel heeft akkoorden met een Belgisch, Frans, Nederlands en Luxemburgs netwerk. De operator stelt dus abonnementen voor meerdere landen voor.

Bekijk de website van Transatel

Laatste tips

Vergeet niet dat uw GSM, in tegenstelling tot uzelf, niet erg van zand, water en zon houdt !


Prettige vakantie !

Roaming plage 2girls mo

1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.