87 gebruikers online - Laatste update op 09/09/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Mobiel Internet 3G : overal verbonden ?

23/03/2010 - Grégoire Bourguignon - Edit 16/11/2010 - 8621 keer gezien

Een van de laatste uitvindingen van GSM-operatoren is een mobiele internetaansluiting voor uw draagbare PC, waar u zich ook bevindt. Dit kan dankzij 3G-netwerken ; de verbinding maakt u via een 3G USB-modem. Het betreft de GPRS/EDGE en UMTS/HSDPA (3G) technologieën.

Overal waar u een netwerk ontvangt, kunt u op internet surfen via uw draagbare PC. U hoeft niet langer op bureau te zijn, thuis of dicht bij een WiFi hotspot. Via roaming kunt u zelfs op het internet wanneer u zich in het buitenland bevindt - al is die formule tegenwoordig nog erg duur. In België zijn de prijzen voor mobiel internetgebruik wel democratisch, en ze blijven zelfs verder zakken.

Mobiel internet, overal in België ? En aan welke snelheid ?

Mobileinternet 3b 3 Het bereik hangt af van uw operator en de plaats waar u zich bevindt. Hoe dichter bij een grootstad, hoe hoger de beschikbare snelheid. Zo bieden Proximus en Mobistar in het centrum van Brussel al snelheden aan van 7.2 Mbps : vergelijkbaar met een vaste internetverbinding. Hoe verder u zich van een grote stad verwijdert, hoe lager de snelheid. Op het platteland kan de snelheid zelfs zakken tot een schamele 250 kbps. Dat blijft evenwel genoeg om e-mails te beantwoorden, normaal te surfen en om bankverrichtingen te doen. Maar niet om video’s te bekijken, naar webradio te luisteren of om een groot dossier te downloaden.

Verwachte snelheid

Grootsteden

Periferie en autosnelweg

Belangrijke wegen, kleine steden

Platteland

Proximus

7,2 Mbps 3,6 Mbps 3,6 Mbps 250 kbps, 50 kbps

Mobistar

7,2 Mbps, 3,6 Mbps 1,8 Mbps 250 kbps 250 kbps

EDIT mei 2010 : BASE is zijn 3G-netwerk nog aan het ontwikkelen en biedt nog geen mobiel internet voor draagbare PC’s aan.

Wat kunt u eigenlijk doen met Mobiel Internet ?

Mob Int Ongeacht uw downloadsnelheid kunt u met mobiel internet sowieso e-mails lezen en versturen , uw zichtrekening beheren, surfen en sociale netwerksites bezoeken genre Facebook & co. Zelfs chatten is mogelijk.

Wanneer u een fotoalbum of een filmpje op YouTube wenst te bekijken, nieuwe foto’s op uw blog of op Facebook wilt plaatsen, naar webradio wilt luisteren, MP3 downloaden of wilt communiceren via Skype, hebt u een minimale snelheid van 1,8 Mbps nodig.

Wat heeft u nodig om mobiel te surfen ?

U moet enkel uitgerust zijn met een 3G-modem (geïntegreerd in uw PC of extern in de vorm van een USB stick) en een abonnement nemen op mobiel internet.

Modem3Gmix Als uw pc nog geen

3G-modem heeft, bieden de operatoren er zelf één aan. Nadat u de geleverde SIM-kaart in de modem hebt ingevoerd, moet u de modem op uw PC aansluiten. De software installeert zich automatisch en vraagt om uw PIN-code in te voeren. Wanneer u een abonnement bestelt, specificeer dan dat u nog niet over een 3G-modem beschikt. Over het algemeen bieden de operatoren zelf een 3G-modem aan, of op zijn minst een goede korting, wanneer u zicht inschrijft op een abonnement.

U bent natuurlijk vrij om zelf een 3G-modem op de kop te tikken, maar deze modem zal u wellicht zelf moeten kraken (het merendeel van deze modems wordt namelijk geblokkeerd op het netwerk van een operator) om hem daarna zelf te installeren. Dat is op zich niet ingewikkeld (de enige parameter die gekend moet worden is het « toegangscode » ; internet.proximus.be voor Proximus, internet.be voor Mobistar, en gprs.base.be voor BASE). De klantenservice van uw operator kan u wel niet helpen bij eventuele problemen.

Het juiste

abonnement kan u kiezen via de Astel simulator van alle operatoren, die het mobiele internetabonnement kiest dat het beste op uw behoeften is afgestemd.

U bent niet verplicht om een internetformule te kiezen bij dezelfde operator als die van uw GSM. U kunt klant zijn bij Mobistar of bij BASE voor GSM, en bij Proximus voor mobiel internet, of omgekeerd.

Kan ik voor onaangename verrassingen komen te staan ?

Als u het inbegrepen volume van uw abonnement overschrijdt, betaalt een bijkomend bedrag per extra verbruikte KB - over het algemeen niet goedkoop. Let er dus op dat u een abonnement neemt dat het beste met uw noden overeenkomt. Houd het data- of het tijdsverbruik goed in de gaten. Dit wordt weergegeven door de software die de verbinding maakt, naargelang u hebt gekozen voor een tarief met tijd (uren of dagen), of een quota van inbegrepen datavolume.

Waar de schoen kan wringen

De verbinding met mobiel internet hangt af van de verspreiding van GSM-antennes van uw mobiele internetoperator. Die is afhankelijk van het aantal hoge gebouwen in de buurt en van de snelheid waarmee u zich verplaatst. Als u zich niet verplaatst en u hebt een goede ontvangst, dan is er geen probleem. Weet evenwel dat uit veiligheidsoverwegingen en door optimalisering van de beschikbare netwerken, uw operator een automatische periodieke deconnectie kan hebben geïnstalleerd. Zo wordt de internetverbinding van Proximusklanten om de 30 minuten verbroken. Hierdoor kunnen klanten die per tijdseenheid worden gefactureerd hun factuur niet op een astronomische wijze zien groeien wanneer ze dat enkele uren vergeten. Je moet enkel klikken op « Herverbinding », en de verbinding wordt opnieuw gemaakt. Met deze optie kunt u ook herverbonden worden met internet wanneer u zich op een plaats bevindt met meer bereik.

Als u zich in een groot gebouw bevindt dat niet is uitgerust met micro-cellen (antennes in de vorm van rookdetectoren) moet u zelf een plaats zoeken waar de ontvangst het best is. Dicht bij grote ramen heeft u een betere ontvangst, zeker meer naar boven in het gebouw. Maar geen paniek : deze situatie is erg zeldzaam : de operatoren hebben alles voorzien. Alle commerciële centra, bureaucomplexen, stations, luchthavens en zelfs metrolijnen van Brussel hebben al de juiste uitrusting.

Als u onderweg bent, zal uw verbinding regelmatig van de ene antenne naar de andere worden overgeplaatst. Geen probleem als u met de auto tegen een snelheid van 120 km/u rijdt : de antennes zijn zo geprogrammeerd dat de aflossingen gemakkelijk plaatsvinden en uw verbinding niet wordt verbroken wanneer u zich verplaatst. Over het algemeen kunt u zeer comfortabel reizen. In de trein staat de technologie nog niet helemaal op punt. Behalve in Vlaanderen ; daar vergemakkelijkt het reliëf de zaken. En behalve in de TGV, waar de lijnen goed zijn voorzien met antennes. (in iedere richting staan er om de 3 km antennes in beide richtingen, en informatica die de sprongen kan opvangen).

Mobiel internet

Dankzij de Astel simulator van alle operatoren, kunt u het mobiele internetabonnement kiezen dat het best bij uw wensen overeenkomt. Klik op "Bestellen" en kunt aan de slag !

U ontvangt een 3G USB-modem bij uw thuis, alsmede de SIM-kaart die u in de modem moet voegen. Sluit vervolgens de modem aan op vrije USB-poort op uw PC. Het systeem werkt op alle PC’s met een USB-modem. Bij Macs wordt een CD geleverd bij de modem om de installatie te vergemakkelijken.

Bekijk alle beschikbare tariefformules voor mobiel Internet in België


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.