80 gebruikers online - Laatste update op 18/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Mobistar haalt zijn vaste lijn producten

15/05/2013 - Thomas Wallemacq - Edit 24/06/2013 - 2519 keer gezien

Vanaf 22 mei 2013 zal Mobistar zijn diensten voor internet, vaste telefonie en digitale tv niet langer aanbieden op de residentiële markt. Toch zal het de continuïteit van internet- en vaste telefonie diensten voor bestaande residentiële klanten garanderen.

Mobistar haalt zijn vaste lijn producten van de residentiële markt in afwachting van een gunstigere regulering 15 mei 2013

Vanaf 22 mei 2013 zal Mobistar zijn diensten voor internet, vaste telefonie en digitale tv niet langer aanbieden op de residentiële markt. Toch zal het de continuïteit van internet- en vaste telefonie diensten voor bestaande residentiële klanten garanderen.

Op 15 september 2013 stopt Mobistar met zijn tv-diensten. Mobistar zal persoonlijk contact opnemen met alle betrokken klanten tegen eind mei 2013 om hen meer uitleg te geven over de alternatieve oplossing voor satelliettelevisie onderhandeld door Mobistar met TéléSAT en TV Vlaanderen, de referentie op het vlak van satelliettelevisie in België, en gebaseerd op een preferentieel aanbod.

Ondanks de forse investeringen van de voorbije jaren moet Mobistar vaststellen dat de residentiële markt voor vaste lijn diensten in België onvoldoende competitief is, waardoor het niet meer mogelijk is om de klanten op een rendabele manier vaste lijn diensten aan te bieden. Mobistar is overigens de laatste significante operator die het gereguleerde aanbod van de historische operator gebruikt op de residentiële markt.

Mobistar betreurt het tekort aan wederkerigheid van de mededingingsvoorwaarden tussen de markt van de mobiele en de vaste lijn diensten in België. Hoewel de concurrentie heel groot is op de mobiele markt, met ruim 40 spelers, zijn er heel wat signalen die erop wijzen dat de residentiële markt voor vaste lijn diensten in België erg gesloten is en gedomineerd wordt door een duopolie van de historische operator en de kabelbedrijven. De recente prijsstudie gerealiseerd door het BIPT op vraag van minister Vande Lanotte toonde bijvoorbeeld aan dat de ‘triple play’-aanbiedingen in België veel duurder zijn dan in de ons omringende landen.

“De tarieven van de vaste lijn diensten worden door de historische operator regelmatig ‘geïndexeerd’, terwijl we vaststellen dat de tarieven op de markt van de mobiele telefonie met meer dan 10 % per jaar zakken, en versneld de laatste maanden”, onderstreept Jean-Marc Harion, CEO van Mobistar. “Wat de Belgische telecommarkt nodig heeft, is een kader om een gezonde concurrentie te kunnen garanderen, en die de historische operatoren niet langer bevoordeelt. Het is niet normaal dat het marktaandeel van de alternatieve operatoren in België naar 7 % is gedaald, terwijl dat in onze buurlanden hoger ligt dan 50 %.”

Mobistar herbevestigt andermaal zijn ambitie om een aanbieder van eerste categorie te worden voor convergente diensten, en dit zowel op de professionele als op de residentiële markt. Daarom maakt Mobistar een prioriteit van de uitrol van het 4G-netwerk. Net zoals in de beginjaren van de gsm en het 3g-netwerk wil Mobistar ook nu de rol van pionier opnemen door de innovatiefste technologieën voor iedereen toegankelijk te maken. “We willen onze klanten de beste communicatiediensten aanbieden om op elk moment en op elke locatie verbonden te zijn, of ze nu thuis zitten of onderweg zijn”, stelt Jean-Marc Harion. In dit perspectief beschouwt Mobistar de openstelling van de kabel als de beste optie om aan de Belgische consumenten een breedbandverbinding te bieden zonder hen te verplichten om een “pack” te kopen waarvan ze toch niet alle elementen gebruiken.

Mobistar verheugt zich over de recente ontwikkelingen in het kader van de opening van de kabelmarkt, omdat die aantonen dat de regulering van de kabelmarkt voortaan onvermijdelijk is in ons land. Maar hoewel die eerste stappen veelbelovend zijn, zijn ze nog ontoereikend. Mobistar vraagt de regulator om de regulering verder te hervormen en ervoor te zorgen dat de markt voor de vaste lijn diensten en de mobiele markt opengesteld worden aan gelijke voorwaarden. De regulator moet de kabelbedrijven eenvoudige processen en voldoende aantrekkelijke groothandelstarieven opleggen, die de alternatieve operatoren in staat stellen innovatieve en competitieve vaste convergente aanbiedingen op de Belgische markt te lanceren.


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.