53 gebruikers online - Laatste update op 22/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Numericable België in 2011 : overname of uitbreiding ?

4/02/2011 - Grégoire Bourguignon - Edit 23/03/2011 - 4368 keer gezien

Afgelopen week deden er heel wat geruchten de ronde over de toekomst van het Belgische filiaal van de Franse operator Numericable. Een overzicht van de huidige situatie van Numericable.

KleinnummerAfgelopen dinsdag verspreidden L’Echo en De Tijd het nieuws (of eerder gerucht) dat Numericable te koop was. Dat bericht werd al gauw overgenomen door andere media. "Numericable te koop", "Numericable verlaat België" of "Wie koopt Numericable ?", lazen we.

Maar wat is er werkelijk gebeurd ? Wat is de huidige en de toekomstige situatie van Numericable in België ?

De huidige situatie van Numericable in België

Ter herinnering : Numericable verscheen in 2003 op de Belgische markt nadat het werd overgenomen door Coditel. Numericable is de kleinste van de drie Belgische kabeloperatoren en opereert in tien Brusselse gemeentes. Numericable telt momenteel tussen de 120 000 en de 150 000 abonnees ; betrekkelijk veel voor een operator die gebonden is aan een dergelijk klein territorium.

In België onderscheidt Numericable zich van haar concurrenten door een zeer sterke internetverbinding (100 Mbps), maar ook door de goedkoopste Triple Play aanbieding van de markt. Daarenboven lanceerde Numericable enkele maanden geleden nieuwe ’etnische’ tariefformules, volledig op maat van de Turkse en Marokkaanse minderheden in België.

54169 numericable pub tv

Met een jaarlijkse omzet die tussen 60 en 70 miljoen euro geschat wordt, lijkt alles dus prima te verlopen voor Numericable België. De laatste berichten van Numericable België hernemen bevestigen dit : « 2009 was een erg goed jaar voor Numericable met vooruitgang op alle fronten : het aantal klanten dat via de telefoon bestelde nam toe met 60 %, via internet met 20 %. Het aantal klanten dat de operator verlaat nam met meer dan 30 % af in 3 jaar tijd, wat veel zegt over de attractiviteit van de operator voor haar klanten. »

Numericable België te koop, VOO en Telenet op de loer ?

In haar editie van dinsdag 1 februari, titelde De Tijd in alle exclusiviteit : « Het Belgische filiaal van Numericable is te koop ». Het economische dagblad preciseerde dat de Rothschild bank een mandaat had gekregen voor deze operatie en dat het verkoopproces nog maar in de kinderschoenen stond.

Volgend op deze aankondiging, gingen de speculaties over eventuele kandidaat-overnemers goed vooruit. Iedereen dacht spontaan aan VOO en Telenet, de twee andere kabeloperatoren. Langs de andere kant zou dit ook een unieke kans kunnen zijn voor andere operatoren om ingang te vinden op de Belgische kabelmarkt ; een markt die weldra geliberaliseerd zou moeten worden. Er zouden daarenboven wel eens kandidaat-overnemers kunnen zijn uit een andere wereld dan de telecom. Is de kabeloorlog hiermee geopend ?

Le Soir signaleerde in haar woensdageditie dat zowel Tecteo (VOO), Telenet als Brutélé vorige week al gecontacteerd waren door de zakenbank Rotschild over deze overname.

De projecten van Numericable in 2011

Pascal DormalGisteren hadden we een gezellig onderhoud met Pascal Dormal, directeur van Numericable België en Luxemburg. Hij bevestigde dat Numericable de laatste maanden inderdaad is aangesproken door verschillende actoren die geïnteresseerd zijn in de overname van het Belgische filiaal. Hieropvolgend hebben de aandeelhouders besloten om de markt te consulteren. Deze consultatieronde kan evenwel meerdere gevolgen hebben. Naast de optie om Numericable te verkopen, is het niet ondenkbaar dat Numericable zelf enkele andere operatoren zou kunnen overnemen ! Zo telt het Groothertogdom Luxemburg momenteel meer dan tien kleine kabeloperatoren ! Numericable is dus niet te koop, maar heeft enkel voorstellen ontvangen die speculatie opwekken.

Met deze woorden wil Dormal alle klanten van Numericable geruststellen. Momenteel is er slechts een denkoefening van de aandeelhouders aan de gang en er moet in ieder geval een onderscheid maken tussen aandeelhouderschap en klanten. Heel vaak heeft een verandering van het aandeelhouderschap geen directe impact op de klant zelf. Hij bevestigt dat er op korte en op middellange termijn geen negatieve impact is voor klanten van Numericable. Nieuwe klanten die willen intekenen voor een contract van 12 maanden hoeven zich dus geen zorgen te maken !

Dormal zei voorts nog dat 2011 heel wat verrassingen in nieuwigheden in petto heeft voor klanten van Numericable. In de loop van de maanden zou de operator een nieuwe modem en een nieuwe decoder op de markt brengen. Er worden de komende maanden ook nieuwe producten en nieuwe aanbiedingen gelanceerd in België. Het lijkt zelfs logisch dat Numericable zijn aanbiedingen uitbreidt met mobiele telefonie. Zelfs al is er nog geen enkele planning gemaakt, één ding is zeker : het dossier hangt in de lucht.

Astel 150x75 2 7Verkoop, overname of verandering van aandeelhouders ; momenteel zijn veel scenario’s mogelijk in een proces dat nog maar in de kinderschoenen staat en dat nog niet eens door de operator zelf is gestart.

Een ding staat vast : alle klanten van Numericable kunnen in 2011 nog genieten van het Triple Play pack aan 100 Mbps voor 39,90 € bij Numericable. Voorlopig verlaat Numericable België dus nog niet !

Ontdek alle packs een aanbiedingen van Numericable op de Astel pagina van Numericable.

Doe mee aan de discussie op ons forum.


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.