41 gebruikers online - Laatste update op 23/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

P&0 verzorgt GSM diensten tussen Europees vasteland en UK

16/07/2014 - KDR - Edit 22/07/2014 - 3797 keer gezien

De ferriemaatschappij P&0 schakelt de Amerikaanse GSM provider AT&T in voor het verzorgen van GSM en datadiensten op de Noordzee.

Hoe het begon

Op een bevriend forum van Astel, Userbase, liet een lid weten dat zijn echtgenote naar het Verenigd Koninkrijk ging en dat de belwaarde van haar kaart in sneltempo erdoor ging. In de bijgevoegde screenshots was er duidelijk te zien dat de vrouw €46 euro belwaarde had op 5 juli en dat deze na het downloaden van 2.5Megabytes plots was gezakt naar €3,80. Héél bizar, met de nieuwe Europese tarieven (0,24 euro/MB) zou dit slechts €0.60 mogen kosten en zeker geen €42,20 !

P and O logo 497341E33D seeklogo.com .gif

Eén groot mysterie

Toen de persoon verhaal ging halen bij een Proximusshop, wisten ze hem te zeggen dat deze tarieven enkel gelden in Europa, niet in de Verenigde Staten. Men wees er hem op dat ze het zelf niet goed begrepen : volgens de data van Belgacom was de vrouw immers voor een 4-tal uur in de Verenigde staten geweest en had ze daar de 2.5Megabytes gedownload... Als men keek naar het gebruik van de GSM voor en na dit incident bleek dat dit klopte : de vrouw had enkele uren ervoor een SMS’je naar haar vriend gestuurd vanuit België en enkele uren later een sms’je gestuurd vanuit een GSM netwerk uit het Verenigd Koninkrijk.

Je kon bijna niet anders concluderen dan dat de dame in kwestie vanuit België naar de USA was gegaan, om dan terug te keren naar de UK. En dat allemaal in 9 uur tijd (de tijd tussen beide sms’jes). Geen kat die het begreep !

Op de boot

Samen met de helpdesk van Proximus probeerde men toen maar te verifiëren wat er exact was gebeurd en waarom de interne systemen van Proximus bleven beweren dat de vrouw zich in de USA had bevonden.

Volgens Proximus had de dame in kwestie 10 uur doorgebracht op het Amerikaanse netwerk, met name tussen 19u35 en 5u34. Toen haar vriend argumenteerde dat dit niet kon, aangezien dit net de uren waren dat de vrouw op de boot was vroeg men niet verder... Er was duidelijk iets fout !

Het hele verhaal werd op Userbase gedeeld met andere forumleden, waarna een pienter forumlid vroeg of er toevallig geen US Navy schip in de buuurt zat. Deze zouden antennes aan boord hebben zodat de mensen op het schip met hun GSM naar huis kunnen bellen. Ver gezocht, maar dit was net de aanzet tot de oplossing !

P o pride of bruges

Satellietcommunicatie

Hoewel bovenstaande erg onwaarschijnlijk lijkt, besloot men om het toch te bekijken. Wat Google zoekopdrachten later bleek dat P&O zelf satellietantennes aan boord heeft voor WiFi internet ! En dan bleek dat de maatschappij P&0 eveneens GSM antennes aan boord had van sommige schepen, dit in samenwerking met de Amerikaanse provider AT&T. Deze antennes waren via een satellietantenne verbonden met het Amerikaanse vasteland.

AT&T en P&O

Google liet ons weten dat AT&T in meerdere schepen van P&0 dergelijke apparatuur heeft :

  • P&O Pride of Bruges
  • P&O Pride of Hull
  • P&O Pride of Rotterdam
  • P&O Pride of York

Op dezelfde pagina stonden ook de tarieven :

  • USD 2.5 om te bellen en gebeld te worden
  • USD 0.5 om een SMS bericht te zenden
  • USD 0.0195 per Kilobyte dataverkeer

Als je dan wat gaat rekenen en tellen kon je maar tot één conclusie komen : de 2.5MB data werd verbruikt op het schip via de satellietverbinding tussen Zeebrugge en Hull. Van zodra het schip in de zogenaamde "internationale wateren" zit gaat legt men deze apparatuur aan en kan je er van gebruik maken met je GSM (GSM/GPRS900 en GSM/GPRS1800). De vrouw had dus bewust de data-optie op haar GSM laten aanstaan zodat ze continue bereikbaar was met in het gedacht dat zowel België als het Verenigd Koninkrijk lid zijn van Europa, en dus de prijs best zou meevallen. Niemand had ooit verwacht dat de oversteek van Zeebrugge naar Hull mogelijk was zonder verlies van GSM signaal.

Conclusie

Dat je op heden het kanaal kan oversteken zonder dat je GSM het netwerk kwijtgeraakt is uiteraard alleen maar positief. Maar niemand verwacht dat je tijdens een oversteek tussen twee Europese landen plots gebruik maakt van een Amerikaans GSM netwerk, met bijhorende tarieven. Blijft de vraag of dit wel wettelijk is, en of geen enkele lokale of Europese wet telt in internationale wateren ?

Als we binnen de EU een grens oversteken, krijgen we een pak smsjes met de tarieven (welke een verplichting is van Europa). Waarom gebeurd dit niet in dit geval ?


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.