82 gebruikers online - Laatste update op 22/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Te verwachten nieuwigheden van Mobistar in 2011 : VOD, HD-zenders, ...

10/02/2011 - Grégoire Bourguignon - Edit 17/03/2011 - 4697 keer gezien

Mobistar heeft zijn financiële resultaten voor het jaar 2010 bekendgemaakt. De ideale aangelegenheid om terug te blikken op de lancering van Mobistar TV, en om een blik te werpen op de toekomst.

Gisterenochtend hield Mobistar een grote persconferentie in haar Brusselse hoofdzetel. Bedoeling was om de financiële resultaten van 2010 voor te stellen. Op de persconferentie hadden we een lang gesprek met Benoit Scheen, CEO van Mobistar, en met enkele medewerkers van zijn team. We kwamen heel wat te weten over de projecten van de operator in 2011.

4105

Mobistar : terugblik op 2010

Met de inwijding van het nieuwe gebouw, de lancering van Mobistar TV, de commercialisering van de iPhone, de verlenging van het NMBS-contract en het verwerven van KPN Belgium Business, was 2010 een erg voorspoedig jaar voor Mobistar.

Door digitale televisie te integreren bij haar aanbiedingen, werd Mobistar een complete operator voor vaste en mobiele telefonie, vast en mobiel internet en voortaan zelfs voor vaste en mobiele televisie.

Eind 2010 had de Mobistar group in totaal 4 039 372 actieve klanten voor mobiele telefonie - een toename van 5,5 % per jaar. De toename van gebruikers van mobiel internet op PC is nog altijd aan de gang ; het afgelopen jaar kwamen er 111 793 nieuwe klanten bij, 31,1% beter dan het jaar daarvoor.

In 2010 heeft Mobistar tot slot ook 16 823 nieuwe ADSL-klanten verworven ; voortaan telt de operator 54 861 abonnees op haar internetaanbiedingen.

Kortom, de omzet van de Mobistar group was groter dan verwacht.

Al meer dan 10 000 klanten aangesloten op Mobistar TV

De meest interessante cijfers waren natuurlijk die van Mobistar TV. Ter herinnering : het Starpack van Mobistar met internet, telefonie (vast en mobiel) en TV via de satelliet, werd gelanceerd op 8 oktober 2010. In nauwelijks 10 weken tijd werden er 10 000 Starpacks verkocht. Een mooi cijfer, aangezien enkel de klanten die daadwerkelijk geïnstalleerd werden voor 31 december 2010 werden meegeteld. We kunnen dus logischerwijs verwachten dat het aantal bestellingen ver boven de 10 000 ligt. Met haar Starpack wil Mobistar 50 000 nieuwe klanten verwerven tegen het einde van 2011.

Om deze cijfers te duiden, toonde Mobistar twee interessante grafieken. De eerste is een kaart van België waarop ieder wit punt verwijst naar een huishouden waar een Starpack werd geleverd. Het resultaat is indrukwekkend : de leveringen hebben overal in België plaatsgevonden. We mogen dus van een waar nationaal succes spreken omdat Mobistar TV er in geslaagd is om zowel het Noorden als het Zuiden van het land te bereiken, alsmede de hele Brusselse regio. Dit is mogelijk omdat de operator dankzij haar satelliet overal in België bereik heeft.

4104

De tweede grafiek toont de cijfers van de lancering van Belgacom TV in 2006. Net als Mobistar TV bereikte Belgacom in de eerste vier maanden na haar lancering 10 000 klanten. Er is dus een mooie toekomst weggelegd voor Mobistar in 2011 !

Ondanks de verplichte installatie die nodig is om Mobistar TV te ontvangen, lijkt Mobistar TV klaar om de Belgische bevolking te veroveren !

4107

De nieuwigheden van Mobistar TV in 2011

Vier maanden na haar lancering biedt Mobistar TV nog steeds niet veel diensten aan. Het Nederlandstalige boeket is dan wel uitgebreid, het Franstalige laat nog te wensen over wat betreft HD-zenders. VOD (Video on Demand) is nog niet bereikbaar en hetzelfde geldt voor de Multi Room waarmee je een TV-signaal in het hele huis kan uitsturen.

We probeerden dus iets meer te weten te komen over de beschikbaarheid van deze verwachte diensten.

Vooreerst kondigde Mobistar aan dat sinds gisterochtend de Mobistar App beschikbaar is voor alle eigenaars van een Android smartphone. Momenteel was deze functie enkel beschikbaar voor eigenaars van een iPhone. Hiermee kan je de TV-gids consulteren, maar ook direct in interactie gaan tussen de smartphone en de Mobistar decoder. Eenmaal de applicatie geïnstalleerd is, kan je de smartphone gebruiken als zapper en kan je je favoriete programma’s van op afstand opnemen.

Eind april zal Mobistar ook zijn Mobistar App Store openen. Hiermee zal je direct Widgets kunnen downloaden en installeren op je televisie. Nadat je de applicaties hebt gedownload, zal de klant bijvoorbeeld toegang hebben tot Facebook, Twitter of Picasa op de televisie. Deze Widgets worden geïntegreerd in de interface van Mobistar TV.

4106

VOD is voorzien voor het tweede quadrimester van 2011. We zullen dus nog enkele maanden moeten wachten alvorens we er van kunnen genieten...

Wat betreft HD zijn de onderhandelingen nog steeds bezig met de verschillende zenders. In de loop van het jaar zal er dus resultaat moeten zijn. Benoit Scheen bevestigde ons dat de Franstalige HD-zenders (TF1 HD, France 2 HD, ...) snel op de markt zouden moeten verschijnen. Er is zelfs een grote kans dat de Franse zenders in High Definition beschikbaar zijn nog voor de Belgische zenders !

Daarnaast is Mobistar momenteel bezig met de ontwikkeling van een satellietsignaal via een satelliet box, een alternatief dat in velerlei gevallen veel praktischer en mooier is dan een antenne !

In de loop van 2011 zal Mobistar tot slot de televisie loskoppelen van zijn Starpack en verschillende packs aanbieden inclusief televisie. Tot slot wil Mobistar zijn netwerk nog vergroten voor de verspreiding van het Starpack. Hopelijk kunnen we dus binnenkort het Starpack verkopen via Astel !

Mobistar TV : via de kabel of via het VDSL-netwerk ?

Tijdens de persconferentie was het natuurlijk onmogelijk om enkele hete hangijzers niet aan te raken : de liberalisering van de kabel of de toekenning van licenties voor het 4G-netwerk.

Mobistar staat erg positief tegenover de beslissing om de kabel en het VDSL-netwerk te openen. De decoder van Mobistar TV is tecnisch gezien al klaar voor de ontvangst van Internet via televisie (IPTV) en Benoit Scheen dat via enkele eenvoudige wijzigingen de decoder compatibel is met de kabel. Mobistar steunt dus actief de liberalisering van de kabel waarmee ze dus beter haar TV-aanbod zou kunnen integreren op het Belgische territorium.

De 4G-technologie werd al getest door Mobistar maar in tegenstelling tot Proximus, zijn hun antennes nog niet uitgerust met 4G. Benoit Scheen bevestigde wel dat de kans groot was dat Mobistar interesse zou vertonen bij de veiling die op het einde van dit jaar plaatsvindt.

Bij Astel blijven we uiteraard de ontwikkeling en de lancering van nieuwe producten die in dit artikel vermeld werden, opvolgen.

Ontdek alle packs van Mobistar op de Astel pagina van Mobistar.

Volg de discussie over de nieuwigheden van Mobistar op ons forum.


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.