47 gebruikers online - Laatste update op 17/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Telenet en Belgacom moeten netwerken openstellen

21/12/2010 - Grégoire Bourguignon - Edit 23/03/2011 - 3504 keer gezien

De operatoren Telenet en Belgacom moeten binnenkort hun netwerk openstellen. Dat staat te lezen in een gezamenlijk ontwerpbesluit van de mediatoren BIPT, CSA, Medienrat en VRM met betrekking tot de analyse van de omroeptransmissiemarkt.

De betrokken operatoren krijgen nu twee maanden de tijd om officieel te reageren op de ontwerpbesluiten zoals die vandaag werden voorgesteld. Toch hoopt Luc Hindryckx, voorzitter van het BIPT volgens Datanews, dat binnen het jaar een definitief besluit mogelijk is.

Bipt2

Unieke samenwerking

De regulatoren willen niet enkel de markt voor televisie-uitzendingen openstellen, ook de breedbandmarkt wordt onder de loep genomen. Samen regelen deze besluiten de verschillende commerciële activiteiten die “triple play” pakcs vormen. "Hoofddoel is dat de operatoren en aanbieders van diensten met gelijke wapens kunnen strijden. Deze nieuwe dynamiek moet welvaart en banen moeten creëren waarvan de consument maximaal kan profiteren dankzij" klinkt het in een ietwat wollig communiqué van het BIPT.

Televisie

Sinds januari 2010 werken de nationale regulator (BIPT) en de gemeenschapsregulatoren (CSA, Medienrat en VRM) intensief samen aan de analyse van de markt voor televisieomroepactiviteiten. Deze samenwerking heeft vier afzonderlijke ontwerpbesluiten opgeleverd die erop gericht zijn de verschillende kabeloperatoren de volgende verplichting op te leggen : zij moeten elke operator die dat wenst toegang verstrekken tot hun platform voor digitale televisie, tot een aanbod voor de doorverkoop van hun analoge-televisieaanbod en tot een aanbod voor de doorverkoop van internettoegang. De betrokken kabeloperatoren zijn AIESH (uitsluitend voor de doorverkoop van hun analoge-televisieaanbod), Brutélé, Numéricable, Tecteo en Telenet.

Kabel

Breedband

In dezelfde context heeft het BIPT zijn analyse van de breedbandmarkten voortgezet : enerzijds de markt voor (fysieke) toegang tot netwerkinfrastructuur op wholesaleniveau (inclusief gedeelde of volledig ontbundelde toegang) op een vaste locatie en anderzijds de markt voor wholesalebreedbandtoegang. Deze analyse is uitgemond in het ontwerpbesluit, dat de verplichtingen wil bekrachtigen die eerder al aan Belgacom waren opgelegd, namelijk de ontbundeling van het aansluitnet en het verstrekken van bitstreamtoegang. In de analyse wordt eveneens voorgesteld om een nieuwe verplichting op te leggen, namelijk toegang verstrekken tot de multicastfunctionaliteit. Aan de hand daarvan zouden de alternatieve operatoren meer bepaald triple-playdiensten moeten kunnen aanbieden (met tv, telefonie en breedbandinternet). De eerder aan Belgacom opgelegde verplichtingen inzake het subaansluitnetwerk, worden dan weer opgeheven.

Doe mee aan de discussie op ons forum !


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.