258 gebruikers online - Laatste update op 14/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Telenet koopt SFR België

22/12/2016 - Grégoire Bourguignon , Ilias Yousfi - 6903 keer gezien

Telenet koopt SFR België, Numericable voorheen, voor 400 miljoen euro. Telenet voegt 25 nieuwe gemeenten in haar kabelnetwerk toe. De inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe keren terug naar Telenet.

Telenet koopt SFR België

Telenet Group BVBA, een dochtervennootschap van Telenet Group Holding NV heeft een definitieve overeenkomst gesloten om Coditel Brabant BVBA over te nemen voor €400 miljoen van Coditel Holding S.A., een dochtervennootschap van Altice N.V.

Met deze overname, voegt Telenet 25 gemeenten aan haar kabelnetwerk :

  • 2 Vlaamse gemeenten Wemmel en Drogenbos
  • 6 Brusselse gemeenten : Sint-Joost-ten-Noode, Brussel Stad, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe, Anderlecht en Molenbeek-Saint-Jean
  • 7 Waalse gemeenten : Chimay, Couvin, Sivry-Rance, Momignies, Erquelinnes, Beaumont Froidchapelle
  • 10 Luxemburgse gemeenten, waaronder Luxemburg Stad

In Brussel, wordt Telenet de belangrijkste kabeloperator in 13 gemeenten van de 19 die deel uitmaken van het Brussels Gewest. Het kabelnetwerk van zes andere steden behoren tot VOO (Brutélé).

Carte bruxelles telenet

In het geel op deze kaart, de gemeenten die al Telenet zijn. In rood, SFR gemeenten die Telenet worden. Fuchsia zijn de VOO gemeenten.

SFR België heeft 90.000 klanten in België, enkele duizenden mobiele abonnementen gehost op het netwerk van BASE die Telenet kocht in 2015 en 15.000 klanten in het Groothertogdom Luxemburg.

Telenet is van plan om het netwerk die ze kocht te moderniseren. Een budget van 12 miljoen euro is hiervoor gepland.

De overname zal binnenkort ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Belgische mededingingsautoriteiten. Telenet vertrouwt erop dat de goedkeuring binnen enkele maanden zal worden verleend.

Turnaround in Sint-Lambrechts-Woluwe

Door het aankopen van SFR, wordt Telenet de operator in het gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. SFR had dus dit kabelnetwerk van Wolu-Tv in 2015 gekocht, die de diensten Internet, Telefonie en Digitale TV aan Telenet in de tijden uitbesteedt. De inwoners waren teleurgesteld over de komst van SFR in hun gemeente. Terug naar de basis nu : Telenet neemt de controle op het gemeentelijke netwerk. De kwaliteit van de diensten aan inwoners wordt geleidelijk weer wat het vroeger was.

Zal Telenet de diversiteit van SFR behouden ?

SFR België heeft het kenmerk om vele fundamentele tv-kanalen en boeketten aan te bieden die geschikt zijn voor de Brusselse bevolking. De operator biedt 130 basis kanalen, tegen 70 bij Proximus en Telenet, en vele verschillende culturele boeketten : Arabische boeket, Afrikaanse, Turkse, enz. Hopelijk behoudt Telenet deze culturele verscheidenheid dat SFR België nu heeft.

De financiële kenmerken van de transactie
  • Telenet kondigt de ondertekening aan van een definitieve overeenkomst voor de overname van Coditel Brabant BVBA en haar dochtervennootschap Coditel S.à r.l. (samen, "SFR BeLux") voor een bedrag van € 400 miljoen op "zonder schulden en zonder contanten" basis.
  • De overname waardeert SFR BeLux aan 6,5x de 2016E Adjusted EBITDA[2] zoals aangepast voor verwachte jaarlijkse geëxtrapoleerde synergiën van € 16 miljoen tegen 2021 [3]. De voorgestelde synergiën zullen voornamelijk gerealiseerd worden door (1) de uitbreiding van de voetafdruk in Brussel, (2) de introductie van competitieve en aantrekkelijke "quadruple-play" aanbiedingen (combinatie van televisie, hogesnelheidsinternet, vaste en mobiele telefonie), (3) de groei in het B2B segment en (4) algemene kostensynergieën.
  • Telenet heeft de intentie om de overname te financieren met een combinatie van bestaande cash en cashequivalenten en beschikbare liquiditeiten onder haar wentelkredieten.
  • Uitgaande van het feit dat 50% van de aankoopprijs gefinancierd zal worden met de wentelkredieten en met inbegrip van een deel van de verwachte jaarlijkse synergiën, zou de pro forma netto-hefboomratio van Telenet op 30 september 2016 ongeveer 3,6x bedragen, vergeleken met 3,4x die gerapporteerd werd, wat ruim binnen de beoogde langetermijndoelstellingen en financiële ratio’s van Telenet ligt.
  • Om via het overgenomen kabelnetwerk een buitengewone klantenervaring aan te bieden en om volledig competitief te zijn voor de groei van marktaandeel, verwacht Telenet tijdens de periode 2017-2018 ongeveer € 12 miljoen te investeren bovenop de genormaliseerde capex, na extrapolatie. Vrijwel alle investeringen zullen worden aangewend om het overgenomen kabelnet te moderniseren. Telenet verwacht bovendien ongeveer €4 miljoen eenmalige integratiekosten op te lopen.


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.