229 gebruikers online - Laatste update op 22/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

Test van het 4G-netwerk van Mobistar in Antwerpen

25/07/2012 - Thomas Wallemacq - Edit 27/07/2012 - 6067 keer gezien

Mobistar zoekt 250 testers voor zijn nieuwe 4G-netwerk in Antwerpen. Wij deden de test deze morgen al : maak kennis met de toepassingen van de 4G, zowel voor particulieren als voor professionele gebruikers.

Vanmorgen had Mobistar ons uitgenodigd in Antwerpen voor een kennismaking met zijn nieuwe 4G/LTE-netwerk en dat meteen ook te testen. Mobistar wil deze technologie begin 2013 op de markt brengen. In afwachting haalde de operator zijn 4G-technologie even uit het laboratorium om ze te testen in de echte wereld. In eerste instantie werd gekozen voor Antwerpen als 4G-teststad. In deze news leest u over onze ervaringen en maakt u kennis met de vele toepassingen van de 4G, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

DSC04228

Antwerpen : de testbank van de 4G van Mobistar in België

Terwijl Belgacom ervoor koos om zijn 4G-netwerk te testen in 9 middelgrote steden, opteerde Mobistar voor Antwerpen als eerste 4G-stad.

Om de 4G uit te rollen in België kan Mobistar rekenen op de ervaring en de know-how van de Orange-groep die al verschillende Franse steden (Marseille, Lyon en Nantes), maar ook Luxemburg, Moldavië (sinds 2010 !) en de Dominicaanse republiek van deze technologie heeft voorzien.

Op dit moment zorgen 45 antennes voor de 4G-dekking in de Antwerpse binnenstad, in de band van 1800 MHz. Om vanaf het begin een goede nationale dekking mogelijk te maken, vertelde Jean-Marc Harion, CEO van Mobistar, zullen 600 extra sites in België een upgrade zullen krijgen in 2013. Sommige daarvan worden ook uitgerust met de nieuwe 2600 MHz.

4520

Jean-Marc Harion wijst er op dat het hele GSM-netwerk van Mobistar op dit moment gerenoveerd wordt en dat het huidige netwerk binnenkort naar 4G geüpgraded zal kunnen worden. Antwerpen zal trouwens niet lang de enige 4G-stad van de operator blijven. Tien nieuwe ‘woonzones’, waarvan sommige in het zuiden van het land, worden nu uitgerust. De operator wilde niet zeggen welke dat zijn.

De testfase in Antwerpen is vanaf augustus toegankelijk voor het grote publiek. Mobistar zoekt daarom 250 testers in de stad en lanceert daartoe een oproep via de site DeSnelsteAntwerpenaar.be. De 250 geselecteerde pioniers krijgen het nodige materiaal (tablet of USB-stick) en een gratis toegang tot het nieuwe netwerk gedurende 4 maanden.

DSC04182

Via deze tests zal Mobistar de configuratie van zijn 4G-netwerk kunnen verfijnen en ook een beter inzicht krijgen in de gewoonten en verwachtingen van zijn toekomstige klanten.

4G in de praktijk : toepassingen, snelheden en debiet

Met de 4G/LTE zal mobiel internet de snelheden kunnen halen van een vaste breedbandverbinding. Deze technologie vermenigvuldigt de netwerksnelheden van het 3G/HSPA-netwerk met 8, ja zelfs met 10.

De tweede grote voordelen van de 4G zijn de snelheid (download en upload), maar ook de reactiesnelheid (ping).

De toepassingen van de 4G die vooral nuttig zijn voor het grote publiek en particulieren zijn deze die om een snel en instant internet vragen, zoals voor foto’s, video, films, online videogames of ‘Cloud Gaming’ en televisie (Mobistar TV).

Met de 4G wordt het mogelijk foto’s of HD-video’s in enkele seconden up te loaden naar de smartphone, tablet of pc, waar men zich ook bevindt, videoconferenties via Skype te organiseren, films (VOD of stremming) te bekijken in HD-kwaliteit, online te spelen of te spelen via Cloud Gaming (OnLive & Co) of nog live HD TV te bekijken. Dit alles in real time en waar dan ook.

4522

Enkele maanden geleden konden we al kennismaken met de snelheid van het nieuwe 4G-netwerk in de gebouwen van Mobistar te Evere, een gesloten en dus optimale omgeving.

Vandaag was de situatie helemaal anders. We bevonden ons in een gebouw aan de Antwerpse haven, ver verwijderd van de Bourgetlaan, de thuishaven van Mobistar. Er werden verschillende 4G-toestellen tentoongesteld. Er waren 4G/LTE compatibele tablets (Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE P7320), PC’s uitgerust met een Huawei 4G dongle, 4G-materiaal (camera,...) of nog 4G wifi-routers zoals de Huawai MiFi. Hoewel er niet veel andere gebruikers op dit netwerk aanwezig waren (uiteraard), bevonden we ons in reële gebruiksomstandigheden op een honderdtal meter van de dichtstbijzijnde 4G-antenne.

Om een eerste idee te krijgen van de kwaliteit van de verbinding, deden we een SpeedTest. Wegens de technische beperkingen van het Samsung-tablet, waren vooral de resultaten van een PC met een USB 4G modem bijzonder indrukwekkend. In alle gevallen was de ping (de reactietijd die nodig is om te antwoorden op een aanvraag die naar een server wordt gestuurd) uitstekend. Tijdens onze tests haalde hij in het beste geval 10 ms (milliseconden), in andere gevallen 26 ms.

4523

Op de Samsung-tablet was het downloaddebiet beperkt tot 36 Mbps en het uploaddebiet tot 12 Mbps, een score die menige Belgische internaut jaloers zou maken. Met de dongle van Huawei draaide de teller helemaal dol : we haalden een downloadsnelheid van 46 Mbps en een uploadsnelheid van 26 Mbps.

De professionele toepassingen van de 4G-technologie

Mobistar had ook enkele professionele gebruikers uitgenodigd voor wie de 4G-toepassingen heel nuttig kunnen zijn. Commissaris De Kock van de Antwerpse politie sprak over het gebruik van het 4G-netwerk door politiepatrouilles om beelden en video rechtstreeks door te sturen naar de commandokamer. De Antwerpse politie test ook de Camka, een solide handcamera die beelden in hoge resolutie doorstuurt naar de dispatching via 4G. De Camka kan ook gebruikt worden door de hulpdiensten, het leger of ook nog om technische interventies te sturen op afstand.

4524

Ten slotte zien ook de redacties van televisiestations de komst van de 4G met belangstelling tegemoet. Het debiet van 4G maakt het immers mogelijk beeld en geluid rechtstreeks door te sturen van de reportageploegen op het terrein naar de studio. De 4G zal het TV-stations mogelijk maken beelden door te sturen via het 4G-netwerk en niet langer via een satellietwagen.

Geen 4G in Brussel

De enige domper op de feestvreugde was de 4G-dekking in Brussel. Net zoals Proximus en BASE is ook Mobistor bij monde van Jean-Marc Harion heel duidelijk : “Brussel komt voorlopig niet in aanmerking voor de 4G”. De stralingsnormen in de hoofdstad (200 keer strenger dan de Europese norm) maken het onmogelijk voor de operators. Als ze 4G willen lanceren in Brussel, moeten ze het vermogen van hun 2G- en 3G-antennes zodanig verlagen dat er ‘gaten’ zouden ontstaan in de dekking in de stad. Iets wat gewoon ondenkbaar is. Het ziet er dus naar uit dat 4G in België gelanceerd zal worden zonder dekking in de hoofdstad ...

Mobistar is van plan zijn 4G-netwerk in 2013 op de markt te brengen. De tarieven zijn nog niet vastgelegd, maar ze zouden in dezelfde lijn liggen als deze van mobiel internet in België en de huidige 3G-tarieven. Het is mogelijk dat de snelheden die de klanten krijgen aangeboden, afhangen van het gekozen abonnement, zoals dat het geval is bij vast internet.


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.