268 gebruikers online - Laatste update op 14/04/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -70 €

Tops en flops van 2010 : onze balans van het afgelopen jaar

27/12/2010 - Grégoire Bourguignon - Edit 23/12/2011 - 2841 keer gezien

2010 loopt op haar einde ; hoogtijd voor de traditionele eindejaarslijstjes. Ontdek onze tops en flops van de operatoren in België van het afgelopen jaar.

De tops van 2010

Laten we beginnen met de goede nieuwtjes van 2010, die ons hart hebben verwarmd.

Top

De veralgemening van onbeperkt Internet in België

Al enkele jaren waren we jaloers op de internetaanbiedingen van onze Franse en Europese buren. In het buitenland was al veel langer sprake van onbeperkte downloadlimieten, terwijl wij moesten betalen voor wel erg kleine quota’s. Gelukkig is deze achterstand eindelijk ingehaald en deed het onbeperkt internet in 2010 haar intrede in België. Scarlet en Billi bieden allebei onbeperkte internetverbindingen aan, zowel apart als in Triple Play, tegen goedkope prijzen. Andere operatoren zoals Belgacom of Numericable bieden opties aan zoals « Onbeperkt Internet » voor een beetje minder dan 10 €/maand.

Belgacom boost het internet

Hoewel de oudste operator niet overal even goed voor de dag kwam in 2010 (zie ook : flops), kwam Belgacom het afgelopen jaar ook met meerdere nieuwigheden op de markt. De belangrijkste vernieuwing was « Belgacom boost Internet ». Deze speelde zich af in drie opeenvolgende golven en de resultaten lieten zich eensklaps voelen met een verhoging van de snelheden en volumes van alle formules. Zo goed zelfs dat Belgacom voortaan een basis internetverbinding aanbiedt, waar veel gebruikers tevreden mee zijn, met een maandelijkse downloadlimiet van 50 GB en een snelheid van 12 Mbps : Internet Comfort aan 32,50 €/maand.

Web TV, zowel in Vlaanderen als in Wallonië

In februari 2010 verscheen een nieuwe operator in het Belgische landschap met een eenvoudige en doeltreffend devies : Billi, de eerste onbeperkte operator van België. 10 maanden en 7000 klanten later, is Billi er nog altijd en positioneert het zich als een vernieuwende actor op de Belgische markt. Het bewijs : ze lanceerden als eerste Web TV in België. Ook in Vlaanderen kon deze innovatie niet uitblijven. Twee weken terug kwam Telenet met Yelo op de proppen.

De mooie groei van VOO

2010 was een belangrijk jaar voor VOO. De marktaandelen van de Waalse kabeloperator blijven maar stijgen. Zo goed zelfs dat Belgacom er van begint te zweten. Onze dikke teen zegt dat we nog over VOO moeten spreken in 2011, want er zijn veel nieuwigheden die VOO op de markt zal brengen in 2011... Ideaal voor Vlamingen met een buitenverblijf in Wallonië !

De flops van 2010

Maar niet alles was goed in 2010. Als het slecht is, zeggen we het ook :

Flop

Het einde van de commercialisering van Internet Generation en van de Discovery Line van Belgacom

Met de aankondiging van het einde van de commercialisering van Internet Generation in augustus en de Discovery Line in december, heeft Belgacom niet veel nieuwe vrienden gemaakt. Door deze twee nieuwigheden niet aan te kondigen, heeft Belgacom veel personen teleurgesteld. Gelukkig reeds bestaande klanten deze formules behouden. Het blijft hoe dan ook erg opmerkelijk dat een operator populaire producten uit de handel haalt die door veel gebruikers erg gesmaakt worden. Ter herinnering, Internet Generation was een internetaanbieding voor studenten met een snelheid van 25 Mbps en een downloadvolume van 200 GB aan studententarief (30,15 €/maand). Discovery Line was een vaste lijn voor minder dan 10 €/maand. Na enkele jaren van goede en trouwe diensten, bestaan deze aanbiedingen dus niet meer.

Mobistar TV : televisie via de satelliet

Enkele dagen voor de officiële presentatie, kondigden we jullie in alle exclusiviteit aan dat Mobistar TV via de satelliet zou werken. We waren dus de eersten die door dit nieuws werden verrast, en ontgoocheld. Uiteindelijk biedt Mobistar wel een competitieve prijs aan (Quadruple Play voor 55€/maand) maar het is vooral een product dat gelanceerd werd terwijl het nog niet naar behoren werkte (zonder VOD en HD) en bovenal met de nadelen van een satelliet (verplichte parabool, installatie...). Voor de meeste klanten is Mobistar TV een grote teleurstelling.

De vreemde lancering van 3D TV

Zowel voor de constructeurs als voor de operatoren, kondigde 2010 zich aan als het jaar van de 3D-televisie. Nochtans is het nog niet dit jaar dat 3D-televisie geïnstalleerd wordt in de huiskamers. De prijs vand e toestelling, de verplichting om 3D-brillen te dragen en vooral de bescheiden inhoud van 3D op de markt hebben daar iets mee te maken. Nochtans laten noch de constructeurs, noch de operatoren hun prijzen zakken en blijven ze allebei overtuigd van het potentieel en de toekomst van de derde dimensie. 2011 zal ongetwijfeld heel wat verrassingen over 3D-televisie meebrengen maar het duurt ongetwijfeld nog enkele jaren voordat deze goed raakt geïmplementeerd.

Onze conclusie

2010 heeft heel wat verrassingen met zich meegebracht, zowel goede als slechte. De telecommunicatiesector is eeuwig in evolutie. De concurrentie is groot, er zijn iedere maand exclusieve aanbiedingen en dikwijls is de consument de winnaar. 2011 is een jaar dat zich erg veelbelovend aankondigt. Net zoals in 2010 houden we jullie in 2011 op de hoogte van het grote telecomnieuws van alle operatoren in België.

Astel logo design 2009 print mo 6

We wensen jullie allemaal een vrolijk kerstfeest en uitstekende eindejaarsfeesten !

Het Astel Team


Vergelijk alle operatoren en bestel uw Triple Play pack met
de simulator van alle operatoren !

Aarzel niet om uw persoonlijke tops en flops met ons te delen op het forum !

Tops

1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.