66 gebruikers online - Laatste update op 23/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

Tops en Flops van de providers in 2011

30/12/2011 - Astel Team - 3585 keer gezien

Het jaar 2011 is bijna ten einde. Hoog tijd voor een eindejaarslijstje dus ! Hier vindt u onze tops en flops inzake telecom van het voorbije jaar.

De Tops

Als eerste geven we u het nieuws waarover we erg enthousiast waren in 2011 !

Top 2
  • Nieuwe aanbiedingen

Arton4039 2De provider Scarlet maakte een goede beurt in 2011. Het pakket Internet + TV van deze operator niet alleen scherp geprijsd, maar ook qua inhoud een topper.


Bgc fotoMoederbedrijf Belgacom kwam dit najaar ook met interessant nieuws. Zij gaven hun nieuwe TV en internetklanten de keuze tussen een Samsung TV van 22" aan 1 € of een terugbetaling van 200 € op bepaald Samsung TV-modellen. Tevens lanceerden zij dit jaar de Happy Time XL. Met deze gratis optie kan u na 17u, tijdens het weekend, en op feestdagen gratis bellen naar GSM’s en vaste lijnen.


Dit bleek een groot succes, Telenet reageerde daarop en lanceerde een gelijkaardige formule : FreePhone Mobile. Eveneens de Happy Time Marokko, met het gratis bellen naar de Marokkaanse vaste lijnen, was een schot in de roos.

Op GSM-vlak sprong Proximus in het oog met zijn nieuwe prepaid bundel Proximus Generation Connect. Voor 20 € per herlaadbeurt heeft de klant 2 GB datavolume, 2.000 SMS’en, 10 MB om met de GSM te surfen in het buitenland, en tot 80 belminuten. Een geduchte concurrent voor Mobile Vikings dus ! Voor 5 € per herlaadbeurt meer surft u namelijk via het Proximusnetwerk. Dit is momenteel het beste van België.

  • Innovaties

De ontplooiing van Telenets Yelo en Belgacoms TV Overal was een mooie evolutie in 2011. Beiden zijn applicaties voor uw smartphone, tablet, laptop of pc. U kan hiermee verschillende televisiezenders vanop uw mobiele toestel bekijken.

Telenet nieuw logo 2Wat tevens interessant nieuws is, is dat Telenet in 2012 een Homespotnetwerk plant uit te bouwen. Hiermee stellen de internetgebruikers van deze provider een klein deel van hun netwerk open voor anderen. Het privé en publieke gedeelte zijn volledig gescheiden. De Mechelse kabelreus start met een testproject in Gent, en wil daarna zijn netwerk uitbreiden tot 500.000 homespots. Echter was Telenet niet de enige die ons dit mooie nieuws bood, ook Belgacom had groot nieuws.

Belgacom, de oudste Belgische operator, gaat namelijk ook zo’n netwerk opbouwen. Zij doen dit in samenwerking met het Spaanse Fon. Belgacom is reeds gestart met de uitbouw, en plant zijn 100.000 spots in 2012 uit te breiden naar 500.000.

Operator Scarlet bracht ook een nieuw product op de markt, de Pocket Wi-Fi. Met dit kleine toestel van Huawei kan u uw laptop, smartphone en tablet aansluiten op het 3G netwerk van Proximus (tot 5 toestellen). U heeft hiervoor slechts 1 kaart en 1 abonnement nodig.

De Flops

Er waren in 2011 ook een aantal teleurstellende nieuwtjes.

Flop 2
  • De prijsstijgingen bij de verschillende operatoren

Dit jaar stonden er bij vele operatoren prijsverhogingen op het programma. Niet enkel de klanten van Telenet moesten eraan geloven, ook bij EDPnet en Numericable kregen de klanten een hogere factuur. Vanaf 1 januari 2012 laat ook Belgacom zijn prijzen stijgen. Al deze prijsstijgingen hebben reeds een hele hoop klanten tegen de kar gereden. Gelukkig zijn er nog enkele operatoren die alles bij het oude laten. Proficiat Scarlet en Mobistar !

  • De voetbaloorlog

De uitzendrechten voor het Belgische topvoetbal veranderden dit jaar gedeeltelijk van eigenaar. Eén gedeelte bleef bij Belgacom, maar de hoofdmoot ging naar Telenet (VOO en Numericable in Wallonië en Brussel). De voetballiefhebbers werden zo verplicht om 2 televisieabonnementen met 2 decoders in huis te halen. Een kostelijke zaak dus. Gelukkig is er op dit vlak goed nieuws op komst. Telenet heeft namelijk officieel aangekondigd volgend jaar over alle rechten te beschikken.

  • De teleurstellingen op GSM-vlak

Wat dit jaar ook op negatieve wijze in het oog sprong is het GSM netwerk. Tijdens het eerste gedeelte van het jaar kreeg Mobistar de twijfelachtige eer om met een grote panne het internet- en GSM-netwerk plat te leggen gedurende verschillende uren.

Gedurende de zomervakantie was het de beurt aan Proximus. De klanten van deze operator die in het buitenland verbleven kregen te maken met een storing. Ook op zaterdag 17 juli, was er een netwerkpanne bij de privégebruikers van Proximus. Alle gebruikers op vakantie verloren hun dekking gedurende bijna 10 uur.

In Brussel laat de algehele dekking van het netwerk te wensen over. Deze is achteruit gegaan in 2011. Mobistar schat dat er ongeveer 400 extra GSM-antenns nodig zijn om een goede dekking te garanderen. Indien het netwerk blijft zoals het is, zal het de volgende 2 jaren nog meer achteruitgaan.

Om dit alles nog erger te maken, verscheen er recent een artikel in de New York Times dat Proximus en de andere Belgische operatoren op de vingers tikt. Er zouden namelijk gaten in de beveiliging van het netwerk zitten.

Qua aanbiedingen vielen zowel VT4 Mobile als Red Bull Mobile tegen. Deze laatste werd met veel tamtam aangekondigd, maar slaagt er niet in te overtuigen met zijn specifiek op jongeren gerichte bundel. VT4 Mobile is heeft een gelijkaardig probleem. De pakketten van deze nieuwe provider zijn volledig gericht op de TV4-kijker met extra content, en wedstrijden.

Mobile Vikings stelde ons in 2011 ook teleur met Viking Talk. Dit is een applicatie voor uw iPhone of Androidsmartphone waarmee u goedkoop via VoIP kan telefoneren. Echter blijkt dat de gesprekskwaliteit aardig te wensen over laat. Het aanbod wordt ook slechts interessant indien u een grote telefoniegebruiker bent.

Onze conclusie

2011 was een jaar vol veranderingen en innovaties, waarvan sommigen al meer geslaagd zijn dan anderen. Het nieuwe jaar heeft alvast heel wat leuks in petto. We denken hiermee onder andere aan de uitrol van het 4G netwerk en de uitbreiding van de Wi-Fi netwerken van Belgacom en Telenet. Verder hopen we dat er op telecomgebied nog een aantal mooie verrassingen zullen zijn !

Astel logo design 2009 print mo 6 2

Wij wensen u een zalige Kerst en een spetterend Nieuwjaar

In 2012 zijn we er nog steeds om u te helpen uw abonnement te kiezen, via ons gratis nummer 0800 823 23


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.