69 gebruikers online - Laatste update op 22/02/2024
Al 24 jaar de referentie in België om te vergelijken en uw nieuwe operator te kiezen
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €
2 PROMO'S
De promo van de operator
tot
De Astel-promo -90 €

Waar en wanneer installeert Proximus glasvezel in Antwerpen, Gent en Brussel ?

12/05/2017 - Ilias Yousfi , Grégoire Bourguignon - 16030 keer gezien

Surfen aan de snelheid van het licht is nu mogelijk dankzij Proximus. Hier volgen de details van het Proximus glasvezel project in België.

Wat is glasvezel ?

Glasvezel is draad van glas die theoretisch gezien signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden kan versturen met behulp van een laserlicht. De grote bandbreedte en afstand van de glasvezelverbinding zorgen ervoor dat de hoge snelheid gerealiseerd kan worden. Met glasvezel bereiken we een download snelheid van 1Gbps. Via glasvezel zijn de hoogste internetsnelheden mogelijk.

Waarom glasvezel bij Proximus klanten ?

Proximus investeert in de komende 10 jaar 3miljard euro om de uitrol van de glasvezel in België te versnellen. Proximus zal meer dan 85% van alle bedrijven en meer dan 50% van alle huishouden in België bereiken met glasvezel.

De komende jaren zullen dataverkeer en digitale diensten exponentieel blijven groeien, vooral door de cloud- en videoapplicaties. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van haar klanten en haar infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.

Glasvezel is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, zowel voor residentiële als voor businessklanten. Met glasvezel kan iedereen thuis onmiddellijk en tegelijkertijd surfen, streamen en gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies en met de scherpste beeldkwaliteit op alle schermen van het gezin. Glasvezel betekent efficiënter samen werken, een hoge bedrijfszekerheid en een sterkere gegevensbescherming en het is daarom ook dat Proximus voor glasvezel kiest bij al haar klanten.

Om met deze technologie te starten kan Proximus met de glasvezel technologie 220Mbps download snelheid en 25 upload snelheid halen, ook 350Mbps download en 50Mbps upload snelheid zijn te bereiken met de optie boost voor €10/maand.

Waar en Wanneer komt de glasvezel ?

Proximus begint dit jaar 2017 met de uitbreiding van glasvezel in de huizen en centrums van de volgende steden Antwerpen, Brussel, Gent, Charleroi, Namen en Roelers.

In Antwerpen :

Proximus begint met Deurne en de Diamantwijk, de werken beginnen daar vanaf de lente. Klanten worden geïnformeerd over de beschikbaarheid van glasvezel een keer geïnstalleerd.

Anvers1

Het volgt dan ook op een uitbreiding over heel Antwerpen tegen 2022.

Anvers2

Proximus heeft al een sterke glasvezel afdruk in Antwerpen.

Anvers3

In Brussel :

Proximus begint in Brussel met de zone “Anspach”. “Anspach” werd op haar beurt in 3 zones verdeeld. Elk van deze zones heeft haar eigen kalender. Binnen een termijn van 6 maanden per zone wordt de glasvezel geïnstalleerd.

Begin maart 2017 heeft Proximus dan ook besloten om te beginnen met de “Fiberhood 3” die de Rogier en Debrouckère bedekt, hierna “Fiberhood 2” en uiteindelijk “Fiberhood 1”.

Fiberhood

In Gent :

In de lente 2017 begint Proximus met de wijken Rooigem, Ekkergem, Papegaai, Mariakerke en Stationsbuurt Noord en Zuid.

Klanten worden geïnformeerd over de beschikbaarheid van glasvezel een keer geïnstalleerd

Gent1

Het volgt dan eerst op een uitbreiding van het centrum en dan ook op een uitbreiding over heel Gent.

Gent2

Gent3

Hoe worden de werken voor de glasvezel uitgevoerd ?

70 jaar geleden in 1950 installeerde de RTT 2 telefoonlijnen per woning (2koperparen). Vandaag lanceert Proximus zich opnieuw in een groot project om 2 optische vezels in elke woning te installeren.

2 manieren om glasvezel binnen te brengen :

  • Aan de gevel van uw huis :

Om de overlast van de werkzaamheden te minimaliseren en sneller te gaan, zal Proximus de glasvezel aan de gevel van de huizen hangen overal waar het mogelijk is en overal waar de stad haar akkoord geeft.

Deze manier geeft Proximus de mogelijkheid om 500 meter per dag glasvezel te trekken tegen 100 meter per dag indien ze stoepen moeten openen.

Facade
  • Ondergronds :

Het netwerk is passief. De kleine zwarte dozen zijn niet voorzien van elektriciteit. In gebieden waar gebouwen die niet aan elkaar grenzen, zal Proximus de stoep moeten openen.

Trottoir fibre

Elke huis zal 2 optische vezels ontvangen. Een belangrijker en een reserve. Een kleine witte doos van dit type zal in elke huis en appartement worden geïnstalleerd. De UTAC hierop getoonde code maakt het mogelijk om de woning in het netwerk te lokaliseren.

Prise fibre

Voordeel voor de eigenaars van huizen en appartementen :

De installatie is gratis als Proximus werken uitvoert in uw straat. Na deze werken wordt de installatie betalend. U moet geen klant zijn of nog klant worden om een installatie van de glasvezel door Proximus te laten uitvoeren. Het is enkel een fysieke verbinding aan het netwerk. Wij adviseren om de gratis installatie tijdens de bouw te accepteren. Dit verhoogt de waarde van uw woning als deze aangesloten is op de glasvezel.

Aan wat lijkt een glasvezel installatie ?

Elk jaar verdubbelt de klant haar hoeveelheid gegevens die ze uitwisselen met de internetverbinding. Meer en meer schermen zijn tegelijk aangesloten.

Proximus klanten aangesloten op de glasvezel krijgen een snelheid van 220Mbps en kunnen een Boost optie toevoegen van €10/maand om 350Mbps te bereiken.

Een glasvezel installatie ziet er als volgt uit :

Installation

Een nieuwe witte mantel (kastje) is geplaatst tussen de inname van de glasvezel en de B-box3. Deze mantel zorgt dat licht in ethernet signaal wordt omzet, dus ook geen behoefte meer aan een telefoonaansluiting (koper).

Voordeel voor de steden :

Boven de hoge snelheden en een veel gemakkelijkere internet gebruik worden de grote steden Smart City’s. De slimme stad (Smart City) is een stad waarbij informatietechnologie en het internet gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Hierbij gaat het zowel om de administratie als om de voorzieningen zoals bibliotheken, ziekenhuizen, het transportsysteem en de nutsvoorzieningen. Doel van een slimme stad is de levenskwaliteit te verhogen door de stad efficiënter te organiseren en de afstand tussen de inwoners en het bestuur te verkleinen. Alle onderdelen van de stad zijn verbonden via een netwerk van sensoren, internet en hoogstaande technologische apparaten met als motor het internet.

SmartcityAnvers

SmartCityGent

Bestel een Proximus abonnement via Astel en geniet van onze cashback. Bestel één van de Proximus abonnement op onze site en waar glasvezel beschikbaar is word de glasvezel geactiveerd.


1. Vergelijk operators

Om beter en goedkoper te vinden.

2. Bestel je abonnement op Astel

Nummersbehoud en automatische beëindiging.

3. Ontvang de Astel-promo (cashback)

Naast de promo van de operator.